Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Az idei évben ismét igazi különlegességekkel bővült az anyakönyvezhető nevek listája. 2020. január elseje óta összesen 47 új névvel bővült az anyakönyvezhető nevek listája. Ezek között igazi különlegességek is találhatóak, mint az Oszama, a Peng, vagy az Elefteria.

2020-tól anyakönyvezhető lánynevek

Az összesen engedélyezett új jelentősebb része lánynév, itt 31 új név került be a listába. Lássuk is ezeket:

Agapi

Aliana

Altea

Amara

Ánya

Arona

Bellaróza

Delina

Efrata

Elefteria

Emmaléna

Éovin

Ganka

Glenna

Goldi

Hani

Ilcsi

Ilza

Jána

Koretta

Liara

Lita

Lizabett

Lízel

Lonka

Mana

Mehdi

Mikaéla

Póla

Rodina

Szoria

Ahogy a listából is látszik van néhány olyan név, ami hagyományosabb nevek becézett formája. Ide sorolható az Ilcsi, a Lonka. És van jó néhány név, amely más nyelvi eredetű nevek magyar helyesírás szerint leírt formája, ilyen például a Lizabett vagy a Koretta.

És persze akadnak igazi különlegességek is. Az Elefteria név, például görög eredetű, jelentése szabadság. az Efrata név a Bibliából lehet ismert, jelentése nagyrabecsült. A Mehdi név  visszavezethető hindu és iszlám eredetre is. Fiú és lánynév is lehet.

2020-tól anyakönyvezhető fiúnevek listája

Akhilleusz

Alperen

Éder

Ejnár

Haó

Kálvinó

Lex

Mehdi

Milad

Naren

Oszama

Peng

Raziel

Szilász

Szkott

Zetán

A fiúnevek listáján is igazi különlegességeket találunk. Ami elsőként szemet szúrhat az az Oszama név, leghíresebb viselője világszerte talán Oszama Bin Laden. A Peng név egyike a leggyakoribb kínai családneveknek, nálunk keresztnévként adható mostantól. A Szkott, pedig az angolszász nyelből ismert Scott magyar helyesírás szerint leírt formája.

Idén még bővül a lista

Az anyakönyvezhető nevek listájáról a Magyar Tudományos Akadémia Névtanácsa dönt. Minden hónap első napján teszik közzé az újonnan engedélyezett keresztneveket, így a mostani lista még jócskán bővülni fog az idei évben.

A tanács nem csak engedélyez de el is utasít névjavaslatokat. Fő szempont, hogy a név nem lehet hátrányos annak viselője számára, és a külföldi eredetű nevek magyar helyesírás szerinti formája anyakönyvezhető csak.

 

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.