Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Az Imre négy hangból álló magyar férfinév.

Imre névnap

Az Imre naptári névnapja november 5. Más napot nem tartanak számon névnapként.

Az Imre név eredete és jelentése

Imre nevünk eredete, és így jelentése a régmúlt homályába vész. Az egyik elképzelés szerint a név a gót Amalrich, Emmerich névből származik. A szó első fele a gót királyi család neve, Amal, aminek jelentése talán szorgos, dolgos, munkás, míg a név második fele gazdagot, hatalmast, uralkodót jelent. Az Emmerich latin formája az Emericus, és ebből alakulhatott ki a magyar Imre név. Más elképzelések szerint a török eredetű, vezért, hadvezért jelentő emír szóból származik és kialakulására hatással volt a török Emre személynév, mely hangzásra sokkal közelebb áll az Imréhez. A harmadik elgondolás szerint Szent István Henrik nevű fiának latin Heinrichus, Henricus leírását olvasták, ejtették hibásan, így keletkezett az Imre név. Az szinte bizonyos, hogy István fia, Szent Imre herceg a keresztségben a Henrik nevet kapta. Több településnév is őrzi emlékét, például Pestszentimre, Tiszaszentimre, Mátraszentimre, Marosszentimre.

Az Imre név gyakorisága

Az Imre viszonylag mindig népszerű név volt, de soha nem volt kifejezetten gyakori. A 2000-es években az 56-70. leggyakoribb férfinév között volt található.

Az Imre név idegen nyelvű és egyéb változatai

A német nyelvben a mai napig fennmaradt a gót eredetű Emmerich név, ahogyan a törökben is máig él az Emre. Ezeket az Imre idegen nyelvű változatainak tekinthetjük. Ugyanez a név franciául Aimeric, románul Emeric, hollandul Emmerik, szlovákul Imrich. A spanyol és olasz nyelvben két változatát is megtaláljuk, a spanyolban ezek az Emerico és Américo, az olaszban pedig szintén Emerico és Amerigo. Női névváltozata ellenben nincsen.

Az Imre név becézése

Általában Imi, illetve Imike, Imrus, Imó, ritkábban Imrécske, Imrike, de ismert a Binkó és Binci használata is.

Az Imre név elemzése

Az Imrékre jellemző az álmodozásra, képzelgésre való hajlam, de ez nem távolítja el őket a valóságtól, inkább becsvággyal, nagyot gondolással, nagyot akarással társul. Nagyra törő, de sokszor átgondolatlan tervek jellemezhetik az Imre nevet viselőket, emellett éles ész, csapongó hangulatok és időnként szétszórtság, fegyelmezetlenség.

Híres Imrék

A Híres Imrék közül Szent István király fia, a fiatalon meghalt Szent Imre herceg volt az első. 1172 és 1204 között uralkodott Imre magyar király. Amerigo Vespucci is a magyar szent nevére lett keresztelve, így elmondható, hogy közvetve Amerika is Szent Imréről lett elnevezve. További híres Imrék:

Antal Imre humorista,

Bajor Imre színész,

Csernus Imre pszichiáter,

Csuja Imre színész,

Földi Imre súlyemelő,

Hódos Imre birkózó,

Kertész Imre író,

Madách Imre író,

Makovecz Imre építész,

Sinkovits Imre színész,

Soós Imre színész,

Steindl Imre építész,

Thököly Imre erdélyi fejedelem,

Zámbó Imre énekes

 

 

Imre név gyakorisága és statisztikái

Az alábbi grafikonon azt láthatod, hogy hány magyarországi személynek az utóneve Imre. Illetve látható az is, hogy az elmúlt 15 évben hogyan változott a név gyakorisága évről-évre. A számok abszolút számok, tehát ennyi ember viselte az Imre nevet.

A(z) Imre név jelenleg a 15. legnépszerűbb férfinév Magyarországon. Összehasonlításképpen, míg a legnépszerűbb magyar férfinevet jelenleg 286167 férfi viseli, addig a Imre néven 2018-ban 81404 embert szólítanak.

Imre név népszerűsége

Az alábbi grafikonon azt láthatod, hogy hány magyarországi újszülött kapta a Imre utónevet az adott évben. Ez mutatja az adott név népszerűségét.

2 hozzászólás

 1. Czebe Toth Erzsébet

  Az Imre név eredeztetéséve kapcsolatban tényleg csak az a kérdés jár a fejemben, hogy valóban ennyire jó lehet eljátszani a hülyét? Mi a fene köze lenne az Imre névnek a latinhoz, góthoz, spanyolhoz és az egyéb hajánál fogva előrángatott erőltetett párhuzamokhoz???? Nem egyértelmű a közös hun szkita eredeztetés????? Egy árva betű eltéréssel használják a törökök…ugyanúgy mint a Leventét…Az Atillát pedig a régen használatos NORMÁLIS módon írják ahogyan még Arany János is írta.

  Válasz
 2. PáLoS TReND

  Arany Jó IMRUSok!
  Mi köze lehet a keresztre feszített Jézus Krisztus = Körosztásos Jelzés fölé szögelt IN-RI felírású fémes=fényes szemléltetőnek (szem-lélek-tet(t) Ő-nek!) NR=MR, azaz IMRE EGY=ÉGI=IGEi MAGYA®=MÁGIA® nevéhez?!
  Olvassunk is mindjárt a RÍMEkből, amelyek a Jó iSTeN nyelvén értŐKnek a SZÓ =ÓZ (…a NAGY VARÁZSLÓ!!!), mint lelki SÓ marása/bőr-csipkézete mutatja a JEL ÉNt itt az érzékletes JELENünkben!
  Külső földünkön, ha jártok-keltek… IRÁN KÖRnyékén, akkor IMIRNEK szólítanak majd testvéreink (franciásan ez az EMÍR!!!), amitől hirtelen be is DURRan a LEVEGŐ=LEBEGŐ eme elmés „valóságunkban” s máris DERenge(d)ni kezdi a testben MIRIgyeinket…- kész tet(t)é, azaz ERŐMmé dagasztva vérEREM által!
  Szóval már csak Isten mentheti meg a világot, de ki menti meg Istent, ha RÍ-NI támadna kedve?
  Naná, hogy A MERők a bátrak ŐK az OK, akik MERIk, mert iSTeNből MERÍtkeznek, hogy MIRE feljő a NAP; – már másoknak is adhassanak ebből az iMRéből=eNeRgiából!!!
  Így hát fiaim azt kell, hogy mondjam minden iSTeN=SaTaNa=öSzTöN=SzeNT NAP, amit a NAP ÁD teljes erejéből: eNeRGIÁBÓL, azaz MERŐ ERŐM IMRÉjéből!!!…- azaz HÍM ERŐMből kell életre hívnunk minden láthatatlan lelket!!!
  Úgyhogy IMRE a neved jelentése ómagyarul és mai magyarul egyaránt nem más, mint HÍM-ERŐ, amit a KÉPzelő ERŐd máris ÉRT Ő ELEMmel KÉPessé is TETT= „KÉPESÍTETT” hiszen a KIÁRAMLÓ FÉRFI ERŐ MAG(J)A (VILÁG VILÁGOSSÁGA!!!) VAGY!!!…- ahogyan azt a TEREMTŐ ISTEN is NYILVÁNVALÓVÁ TETTE!!!
  BOLDOG NÉVNAPOT!!!…- EMESÉT, ÁLMÁBAN MEGTERMÉKENYÍTŐ: HÍM-ERŐ, azaz VILÁG VILÁGOSSÁGA!!!

  Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.