Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Az András hat hangból álló magyar férfinév.

András névnapjai

Az András naptári névnapja november 30. Nem hivatalos névnapja február 4. és május 21.

Az András név eredete és jelentése

Az András egyértelműen a görög Andreasz névből származik, melynek jelentése férfi, férfias. András napjához számos népszokás kötődik, ezek főleg a párválasztáshoz, házasodáshoz kapcsolódnak. Palócföldön a lányok András napján rejtettek el egy almát az eresz alá, amit Borbála napján megfordítottak, majd magukkal vittek a templomba. Ha út közben valaki megszólította őket, úgy a babona szerint annak a fia vagy rokona lesz a férjük. Településneveinkben is feltűnik az András, például Békésszentandrás esetében.

Az András név gyakorisága

Már az Árpád-kortól kezdve meglehetősen népszerű férfinév Magyarországon az András. Már a 15. századtól folyamatosan a leggyakoribb nevek egyike, az 1960-as évek végén a 18. leggyakoribb férfinév volt, a 80-as évek közepén a 13. helyen állt és még ma is a 25. hely körül áll.

Az András név idegen nyelvű és egyéb változatai

Az András magyar névváltozatai az Andos, Andorjás, Andorás és a Bandó. Francia formájából honosodott meg nálunk André formában, illetve közismert női változata az Andrea. Az Andrással rokon név az Endre és az Andor is, de ezek más szavakból származnak. Az András név szinte az összes európai nyelvben megtalálható, angol megfelelője az Andrew, ennek becézett formája Andy. Spanyolul Andrés, franciául André, németül Andreas, finnül Antero, horvátul Andrija. Az olaszok Andrea alakban használják, náluk ez nem női, hanem férfinév. Az oroszoknál, cseheknél, szlovákoknál Andrej, a lengyel változat Andrzej, románul Andrei.

András becézése

Általában Andris vagy Bandi, illetve Andráska, Andriska, Bandika. Előfordul Andri, Bandus, Banduska, Andos formában is.

Az András név elemzése

Az András nevűek személyisége jellemzően sokoldalú, nyitott, könnyed, színes. Kifejezetten társasági ember, aki jól érvényesül közösségben. Magabiztos, az élvezeteket és az örömöket kereső, a problémákat nem túlbonyolító jellemvonások erősödhetnek az András név hatására.

Híres Andrások

I. András magyar király,

Szent András apostol,

Balczó András öttusázó,

Bárdos András újságíró,

Fáy András író, politikus,

Feldmár András pszichológus,

Hadik András hadvezér,

Hajós András zenész,

Hajnal András matematikus,

Hargitay András úszóbajnok,

Hess András nyomdász,

Jelky András felfedező,

Kern András színész,

Kozák András színész,

Mechwart András feltaláló,

Nagy Bandó András humorista,

Szőke András színész,

Sütő András író,

Wahorn András festőművész,

Andre Agassi teniszező,

Andrea Bocelli énekes,

Andreas Möller labdarúgó,

Andrej Szaharov fizikus

Andrej Tarkovszkij filmrendező,

Andreas Vesalius tudós,

Andrzej Wajda filmrendező

András név gyakorisága és statisztikái

Az alábbi grafikonon azt láthatod, hogy hány magyarországi személynek az utóneve András. Illetve látható az is, hogy az elmúlt 15 évben hogyan változott a név gyakorisága évről-évre. A számok abszolút számok, tehát ennyi ember viselte az András nevet.

A(z) András név jelenleg a 13. legnépszerűbb férfinév Magyarországon. Összehasonlításképpen, míg a legnépszerűbb magyar férfinevet jelenleg 286167 férfi viseli, addig a András néven 2018-ban 95385 embert szólítanak.

András név népszerűsége

Az alábbi grafikonon azt láthatod, hogy hány magyarországi újszülött kapta a András utónevet az adott évben. Ez mutatja az adott név népszerűségét.

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.