Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

A Gabriella nyolc hangból álló női név.

Gabriella névnapjai

Naptári névnapja december 12. Nem hivatalos, naptárban nem szereplő névnapja február 4, március 24. és szeptember 29.

A Gabriella név eredete és jelentése

A Gabriella Gábor férfinév női változata. A Gábor a héber Gabriel magyar változata. A bibliai eredetű név jelentése Isten embere vagy Isten ereje, Isten bajnoka. Gabriel az Úr egyik arkangyala a Biblia szerint. Azt a napot, amikor Gábriel arkangyal megvitte a hírt Máriának, hogy az ő megszületendő gyermeke lesz a megváltó, angyali üdvözletnek tartják, a nap neve pedig Gyümölcsoltó Boldogasszony napja.

A Gabriella név gyakorisága

A Gabriella az 1990-es években közepesen gyakori név volt, a 2000-es években a leggyakoribb női nevek listáján a 68. helyről a 90. helyre csúszott vissza, ma már nincs a száz leggyakoribb név között.

A Gabriella név idegen nyelvű és egyéb változatai

A Gabriella férfi névváltozata a Gábor. Ennek a magyar nyelvben kialakult a becézett formából önállósult Gabos és a bibliai alakra jobban hasonlító Gábriel változata is. A Gabriella névből önállósult az eredetileg becézéskor használt Ella név. Elli változata is ismert. Ez csak a magyar nyelvben történt így, az angolszász nyelvterületen az Ella germán nevek lerövidüléséből keletkezett, olyanokból, mint például az Eleonora, Elisabeth, Elriede, Erla, Helene. Északnémet változata a Jella. Azokban az európai nyelvekben, ahol meghonosodott, nem sokat változott a Gabriella név. Gabrielle, esetleg Gabriele vagy Gabriela formában módosult.

Gabriella becézése

Leggyakrabban Gabi alakban becézik, de gyakori a Gabika, Gabica és jellemző az Ella is. Ritkább az Ellácska, Ellike, Ellus, Gabus, Gabcsi, és előfordul a Gáborka is.

A Gabriella név jellemzése

A Gabriellának nevezett személyek jelleme nagyobb eséllyel gyarapszik békés, nyugodt, csöndes vonásokkal. Társaságban háttérbe húzódóak, szerények, de ennek ellenére nem magányos alkatok. Szeretik maguk körül a rendet, az átláthatóságot, a megoldott dolgokat, elintézett problémákat. Kreativitásuk elsősorban a mindennapi alkotótevékenységekben bontakozik ki, a konyhában, háztartásban, a kerti munkákban. Az ilyen jellegű feladatokban sokkal kitartóbbak és ügyesebbek, mint amikor emberi, közösségi konfliktusokban kell helyt állniuk.

Híres Gabriellák

Borbás Gabriella műsorvezető,

Déry Gabriella operaénekesnő,

Dorogi Gabriella műsorvezető,

Gabriela Sabatini argentin teniszező,

Gabriela Spanic venezuelai model,

Gáspár Gabriella kézilabdázó,

Gubás Gabriella színésznő,

Hámori Gabriella színésznő,

Jakupcsek Gabriella műsorvezető,

Lakatos Gabriella táncművész,

Szabó Gabriella kajakozó,

Tóth Gabriella énekesnő,

Völgyesi Gabriella énekesnő

 

Gabriella név gyakorisága és statisztikái

Az alábbi grafikonon azt láthatod, hogy hány magyarországi személynek az utóneve Gabriella. Illetve látható az is, hogy az elmúlt 15 évben hogyan változott a név gyakorisága évről-évre. A számok abszolút számok, tehát ennyi ember viselte az Gabriella nevet.

A(z) Gabriella név jelenleg a 21. legnépszerűbb nőinév Magyarországon. Összehasonlításképpen, míg a legnépszerűbb magyar nőinevet jelenleg 309664 nő viseli, addig a Gabriella néven 2018-ban 56040 nőt szólítanak.

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.