Mai névnap (07.13 ):

Örs

Mai napon ünneplik még a névnapjukat:

Stella, Kamil,

Milyen névnapok lesznek holnap?

Örkény, Henrik, Roland, Bonaventúra,

Névnapok holnapután:

Valter, Irma,

Milyen névnap van ma?

Ma szombat van, Örs napja.

Névnapok jelentősége

A névnapi köszöntés jelentősége egyszerre kisebb és nagyobb, mint a születésnapé. Nagyobb, mivel az embert nevenapján többen köszöntik fel, mint születésnapján, hiszen a keresztnév ismert a munkatársak, távolabbi barátok, ismerősök előtt is. Ugyanakkor a születésnap kevésbé ismert, azt inkább csak a közeli hozzátartozók ismerik, de éppen ezért személyesebb ünnep.

Nem ritka ugyanakkor hogy a barátok ilyenkor ünneplik egymást, akár egy kerti összejövetelen, ahová a családtagokat nem is hívják meg.

Kevesen tudják, de a névnapi köszöntés nincs széles körben elterjedve. Jellemzően Közép-európai sajátosság, a környékbeli országokban, így Szlovákiában, Romániában, Csehországban és Lengyelországban, valamint a balti államokban és a Skandináv országokban ünneplik. Ugyanakkor teljesen ismeretlen a névnapi köszöntés Franciaországban, és a tengerentúlon az angol nyelvű országokban is.

Mit ajándékozzunk a mai névnapon?

Ahogy írtuk a névnap kisebb ünnep, mint a születésnap éppen ezért nem szükséges nagy ajándékban gondolkodni, inkább csak apró figyelmességeket érdemes vásárolni, vagy egyszerűen a szóbeli köszöntés is megteszi. De azért néhány ajándékötlet a mai névnapra.

Hölgyeknek: virág, édesség, csoki, desszert, vagy valami kézzel készített apróság, gyerekeknek rajz, vagy egy közös sütizés.

Uraknak: bor, vagy más alkohol, névre szól ajándéktárgy (bögre, tábla, toll, stb.)

Gyerekeknek: játék, vagy közös élmény: mozizás, fagyizás, vagy ekár csak egy közös családi kirándulás.