Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

A Csaba négy hangból álló magyar férfinév.

Csaba névnapjai

A Csaba név naptári névnapja július 6, de számon tartják április 12, október 6. és december 5. napokat is. Nem hivatalos, naptárban nem jegyzett névnapja április 24.

A Csaba név eredete és jelentése

A Csaba régi magyar személynév. Jelentése nem egyértelmű, amennyiben török eredetű szó, úgy jelenthet kóborlót, pásztort, de egyes vélemények szerint ajándékot is. Mások szerint a hun eredetű csobán méltóságnév magyar alakváltozatáról van szó. Gyökere mindenesetre a magyar mondavilágban is megtalálható, a hagyomány szerint Csaba királyfi Attila hun király egyik fia volt. A népi regék úgy tartják, hogy a Tejút a Csaba vezette lovas sereg által felvert por, illetve az a csillagösvény, amin a sereg jár. Csaba királyfit a székelyek ősének, letelepítőjének is tartják. Földrajzi névként Rákoscsaba, Piliscsaba, vagy Békéscsaba nevében közismert.

A Csaba név gyakorisága

A középkorban ritka névnek számított, időnként szinte feledésbe merült. A 19. század első felében fedezték föl a nemzet megújulásán dolgozó költők, írók, kutatók. Vörösmarty Mihály és Arany János műveinek hatására vált lassan népszerűvé. 1967-ben a 12. leggyakoribb férfinév volt, az 1980-as években is biztosan tartotta magát az első húsz között, ma inkább az első ötven név sereghajtói között kell keresnünk.

A Csaba név idegen nyelvű és egyéb változatai

A Csaba névnek nincs sem idegen nyelvű, sem női megfelelője, egyetlen változata a szintén magyar férfinévként kialakult, nagyon ritka Csobád.

A Csaba név becézése

Általában Csabi, Csabika, ritkábban Csabus, Csabesz, Csabácska, esetleg Csabszi, Csabci, Csabuci, Csabó

A Csaba név elemzése

A Csaba névre hallgatóknál általában megfigyelhető a közösséghez való aktív hozzáállás. A Csaba név valószínűleg nyíltszívű, barátságos, társasági embert takar, akinek fontos a közösségben elfoglalt hely. Pozíciójának érzékeltetése időnként a külsőségeiben, megjelenésében, ruházkodásában is szerepet kap, azonban ez jellemzően tudatosan visszafogott, egyszerűbb fellépést jelent. A Csabák között általánosabbak a jó testi adottságok, a nagy fizikai terhelhetőség.

Híres Csabák

Anghi Csaba zoológus,

Bartók Csaba kézilabdázó,

Bogdán Csaba zeneszerző,

Böjte Csaba ferences rendi szerzetes,

Csizmadia Csaba labdarúgó,

Debreczeny Csaba színész,

Fenyvesi Csaba vívó,

Giczy Csaba kajakozó,

Hegedűs Csaba birkózó,

Hende Csaba politikus,

Hetessy Csaba zeneszerző,

Horváth Csaba politikus,

Jakab Csaba színész,

Máté Csaba labdarúgó,

Molnár Csaba színész,

Pindroch Csaba színész,

Szegedi Csaba festőművész,

Székely Csaba író,

Tihanyi-Tóth Csaba színész,

Vastag Csaba énekes

Csaba név gyakorisága és statisztikái

Az alábbi grafikonon azt láthatod, hogy hány magyarországi személynek az utóneve Csaba. Illetve látható az is, hogy az elmúlt 15 évben hogyan változott a név gyakorisága évről-évre. A számok abszolút számok, tehát ennyi ember viselte az Csaba nevet.

A(z) Csaba név jelenleg a 14. legnépszerűbb férfinév Magyarországon. Összehasonlításképpen, míg a legnépszerűbb magyar férfinevet jelenleg 286167 férfi viseli, addig a Csaba néven 2018-ban 91894 embert szólítanak.

Csaba név népszerűsége

Az alábbi grafikonon azt láthatod, hogy hány magyarországi újszülött kapta a Csaba utónevet az adott évben. Ez mutatja az adott név népszerűségét.

Egy válasz

  1. Mátyus Csaba

    Kazahok mondták nekem, meglepődve nevemen, hogy náluk van egy Csaban (hangzásra mindkettő rövid “á”) név, ami török és “állandóan vándorlót” jelent, de náluk is nagyon ritka.
    Gondolom, a Csobán-ból eredhet, vagy mindkettő név ugyanabból az “ősből”.
    (Nem vagyok nyelvész)

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.