Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

A Lajos öt hangból álló férfinév.

Lajos névnapjai

A Lajos név naptári névnapja augusztus 25. Nem hivatalos, naptárban nem szereplő névnapja augusztus 19. és október 10.

A Lajos név eredete és jelentése

A régi germán, frank Chlodevech a Lajos név őse. Ezt latinul Clodovicus-nak írtak és Clovis formában becézték. Ez a középkori, vulgáris latin Clovis alakult át az ófrancia nyelvben Clouis formára, majd jutott el az első hang elhagyásával a közismert Louis, azaz Lajos névhez. Maga a régi, germán Chlodevech az ófelnémet Hluodowig későbbi változata, a Hluodowig pedig az ősgermán hluda és a wiga, azaz a hangos és a háború szavak összetételéből keletkezett. Ezek a szavak némiképp módosult formában ma is megtalálhatóak az angol nyelvben (loud, war). A Lajos ősi alakja tehát hangosan háborúzót jelentett.

A Lajos név gyakorisága

Magyarországon a Lajos soha nem volt kimagaslóan elterjedt név, de az 1990-es években még így is az 50 leggyakoribb férfinév között volt. A 2000-es években veszített népszerűségéből, ma már nincs a száz leggyakoribb név között.

A Lajos név idegen nyelvű és egyéb változatai

A Lajos ősi formájából, a Clodovicus névből ered a Ludvig név is. Női változata a Ludovika, illetve a Lujza. Az Alajos, bár nagyon hasonló, nem a Lajos egyik változata, hanem a germán Alois, Alwis név magyar alakváltozata. A Lajos angol és francia nyelvterületen Louis, a németeknél Ludwig, Skandináviában Ludvig. A holland változata Lodewijk, a spanyolok Luis, a portugálok a Luís változatokat használják. Olasz nyelven Luigi, a szláv nyelvterületeken Ludwik, Ludvík, Ludovít.

Lajos becézése

Leggyakrabban Lajcsi, Lali, Lajoska, Lalika, Lajcsika, ritkábban Lala, Laja, esetleg Laca, Lacus.

A Lajos név elemzése

Úgy tartják, hogy a Lajosok hajlamosak a szélsőséges érzelmekre. Éppúgy könnyen fel tudnak derülni, és hamar képesek lelkesedni, mint amilyen könnyen ábrándulnak ki és esnek szomorú önsajnálatba. Ez azonban nem megbízhatatlanságukból vagy jellemtelenségükből fakad, hanem azért alakul így, mivel érzékeny jellemek, akik érzelmileg széles skálán mozognak. Nagy hatással van rájuk a külvilág és ők is nagy hatással vannak a világra.

Híres Lajosok

A Francia királyok közül nem kevesebb, mint tizennyolc viselte a Lajos nevet, közülük a leghíresebb XIV. Lajos, a Napkirály. A német-római császárok között is több Lajost találhatunk és a magyar történelemben is szerepel két Lajos nevű uralkodó, a hódító lovagkirály Nagy Lajos és II. Lajos, aki a mohácsi csatatéren vesztette életét.

Áprily Lajos költő,

Batthyány Lajos gróf, miniszterelnök,

Básti Lajos színész,

Ludwig van Beethoven zeneszerző,

Louis de Funes francia színész,

Galambos Lajos (Lagzi Lajcsi) zenész,

Gulácsy Lajos festőművész,

Illés Lajos zenész, zeneszerző,

Kassák Lajos író, költő,

Koltai Lajos operatőr, filmrendező,

Kossuth Lajos államférfi,

Őze Lajos színművész,

Szilvási Lajos író,

Tihanyi Lajos festőművész

 

Lajos név gyakorisága és statisztikái

Az alábbi grafikonon azt láthatod, hogy hány magyarországi személynek az utóneve Lajos. Illetve látható az is, hogy az elmúlt 15 évben hogyan változott a név gyakorisága évről-évre. A számok abszolút számok, tehát ennyi ember viselte az Lajos nevet.

A(z) Lajos név jelenleg a 16. legnépszerűbb férfinév Magyarországon. Összehasonlításképpen, míg a legnépszerűbb magyar férfinevet jelenleg 286167 férfi viseli, addig a Lajos néven 2018-ban 74425 embert szólítanak.

Lajos név népszerűsége

Az alábbi grafikonon azt láthatod, hogy hány magyarországi újszülött kapta a Lajos utónevet az adott évben. Ez mutatja az adott név népszerűségét.

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.