Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

A György négy hangból álló férfinév.

György névnapjai

Naptári névnapja április 24. Ez Szent György napja, de jónéhány nem naptári György-nap is van, ezek február 21, március 9, május 9, július 27 és november 17.

A György név eredete és jelentése

A György görög eredetű férfinév, eredeti alakjában Georgiosz, melynek jelentése földműves. A magyar nyelvbe a latin Georgius formáján át került be. Szent György napja, április 24-e a tavasz győzelmének napja, a kikelet ünnepe. Ezen a napon hajtották ki a legelőkre a jószágot, ekkor szegődtek el melléjük a pásztorok, gulyások, csikósok. Földrajzi névként is elterjedt, bár sok esetben módosult formájában fedezhető fel például Hévizgyörk, Balatongyörök vagy Tápiógyörgye esetében. Eredeti formájában Szentgyörgyvölgy, Bácsszentgyörgy nevében.

A György név gyakorisága

A 15. században nagyon népszerű név volt Magyarországon, akkoriban a 3. leggyakoribb férfinév volt. Népszerűségéből csak lassan veszített, az 1950-es évekig stabilan tartotta magát a tíz legnépszerűbb férfinév között. Ehhez képest mára sokat veszített közkedveltségéből, 1967-ben a 16. helyen állt, a 80-as években a 30. helyig csúszott vissza, ma pedig már csupán a száz leggyakoribb között tartható számon, valahol a 75-80. hely között.

A György név idegen nyelvű és egyéb változatai

A görög Georgosz és a latin Georgius neveknek számos európai változata alakult ki, az angol George, a francia Georges, az olasz Giorgio és az orosz Georgij közismertek, de a katalán Jordi, a lengyel Jerzy, a cseh Jirí, a spanyol Jorge is a György változatai. Néhány nyelvben több változata is él, például a németben a Georg és a Jürgen is ugyanúgy a latin Georgius-ból származik, ahogy a román George, Gheorghe és Iorgu alakok is. A magyarban a György önállósult alakjai a Györk, Györke és a Györe. Női névváltozata a Györgyi, illetve a Georgina.

György becézése

Leggyakrabban Gyuri, de elterjedt a Gyurika, Gyurci, Gyurica is. Néhány helyen használják a Gyuró, Gyúró, Gyuróka, Gyúróka alakokat is.

A György név elemzése

A György névvel felruházottak elméje éles, emlékezetük pontos lesz. Elhatározásaikhoz, elgondolásaikhoz szigorúan tartják magukat, elképzeléseiket nagy határozottsággal viszik véghez. Ez néha makacsságig, megátalkodottságig fajulhat, de egyben biztonságot, megbízhatóságot is nyújt.

Híres Györgyök

A híres Györgyök száma igen magas. Sárkányölő Szent György neve évszázadokon át nagy népszerűségnek örvendett, így csupán György nevű uralkodókból is több tucatnyit tart számon a történelem. Legismertebbek közülük valószínűleg Nagy-Britannia uralkodói.

Híres magyar Györgyök
Bessenyei György író, költő,
Dózsa György hadvezér,
Gerendás György vízilabdázó,
Klapka György honvédtábornok,
Kolozsvári György szobrász,
Moldova György író,
Rákóczi György fejedelem,
Szondy György várkapitány,
Zala György szobrász.
Híres külföldiek
Georges Bizet francia zeneszerző,
Jurij Gagarin űrhajós,
George Lucas filmrendező,
Jirí Menzel filmrendező,
George Orwell író
George Washington

György név gyakorisága és statisztikái

Az alábbi grafikonon azt láthatod, hogy hány magyarországi személynek az utóneve György. Illetve látható az is, hogy az elmúlt 15 évben hogyan változott a név gyakorisága évről-évre. A számok abszolút számok, tehát ennyi ember viselte az György nevet.

A(z) György név jelenleg a 17. legnépszerűbb férfinév Magyarországon. Összehasonlításképpen, míg a legnépszerűbb magyar férfinevet jelenleg 286167 férfi viseli, addig a György néven 2018-ban 72039 embert szólítanak.

György név népszerűsége

Az alábbi grafikonon azt láthatod, hogy hány magyarországi újszülött kapta a György utónevet az adott évben. Ez mutatja az adott név népszerűségét.

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.