Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

A Gyula négy hangból álló férfinév.

Gyula névnapjai

Naptári névnapja április 12. Nem hivatalos, naptárban nem szereplő névnapja május 27, június 28. és július 1.

A Gyula név eredete és jelentése

A Gyula magyar eredetű személynév, eredetileg a török gyula méltóságnévből származik. Már a korai századokban személynévvé alakult, Szent István király ellenfeléről, az erdélyi Gyuláról már személyneve és nem méltósága alapján emlékeznek meg a krónikák. Szent Gellért legendája is említést tesz egy Gyula nevű vitézről. A hangzás hasonlósága miatt tévesen azonosították a latin Julius férfinévvel. Településnevekben is fellelhető, elég Gyula városát említeni, vagy az erdélyi Gyulafehérvár, illetve Gyulafirátót, Gyulakeszi, Gyulaháza példáit.

A Gyula név gyakorisága

Annak ellenére, hogy az Árpád-kor első felében több helyen is feltűnik és vélhetően gyakori volt, hosszú évszázadokra feledésbe merült és csak a 19. század újító és romantikus irányzatainak köszönhetően kezdett újra elterjedni. A századfordulón kifejezetten gyakori név volt, azóta népszerűsége folyamatosan csökken. Az 1950-es években a 12. legnépszerűbb férfinév volt, 1967-ben a 19. helyen állt, az 1980-as években a 35. hely környékére süllyedt, ma még szerepel a legnépszerűbb száz név között, de már valahol a 80. hely után.

A Gyula név idegen nyelvű és egyéb változatai

Ennek a névnek nincsenek idegen nyelvű változatai, csak a magyar nevek között található meg. A Julius, Júliusz, Julián, Juliánusz nevekkel tévesen hozták rokonságba, így az sem állja meg a helyét, hogy női megfelelője a Júlia lenne.

A Gyula név becézése

Leggyakrabban Gyuszi, Gyulus, ritkábban Gyulácska, Gyuluska, Gyuszika, de ismert a Gyulu, Gyusza, Gyuszka, Gyuszkó, sőt Gyuszili változat is.

A Gyula név elemzése

Úgy tartják, hogy a Gyulák jellemzője az alkotó tevékenységekhez használható türelem, az aprólékos részletek megfigyelésére való készség, és az ezekhez szükséges gyors észjárás és figyelmesség. Ez időnként a részletekben való elveszéshez, szétszórtsághoz vezethet. Továbbá jellemző lehet az uralkodói, irányítói hajlam, ám néha ez nem áll összhangban a valós lehetőségekkel.

Híres Gyulák

Híres Gyulákat természetesen csak a magyarok között találhatunk, hiszen a Gyula név csak a magyarok között terjedt el. Az olyan névmagyarítások, mint amivel Verne Gyula, vagy a Gyula néven számon tartott pápák esetében találkozhatunk, a Julius-szal való téves azonosítás esetei.

Andrássy Gyula gróf, miniszterelnök,

Benczúr Gyula festőművész,

Bóbis Gyula birkózó,

Bodrogi Gyula színművész,

Deák Bill Gyula rock- és bluesénekes,

Dobos Gyula zeneszerző,

Germanus Gyula keletkutató,

Gózon Gyula színművész,

Gömbös Gyula miniszterelnök,

Grosics Gyula labdarúgó,

Illyés Gyula író, költő,

Kabos Gyula színész,

Krúdy Gyula író,

László Gyula történész,

Pauler Gyula történész,

Vikidál Gyula énekes

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.