Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

A Balázs öt hangból álló férfinév.

Balázs névnapjai

Balázs naptári névnapja február 3, egyéb névnapja nincs.

A Balázs név eredete és jelentése

A Balász latin eredetű férfinév. Régebben tévesen a görög Bazileosz névből eredeztették, aminek jelentése király, uralkodó. Valójában az ókori római Cornelius család egyik ága különböztette meg magát a nemzetség több családjától a Blasio elnevezéssel, és ebből eredt a Balázs név. Hogy a Blasio mit jelentett, az nem világos, egyesek a blandus, azaz nyájas jelentésű szóból eredeztetik, mások a belasius, azaz öltözék szóban látják a gyökerét. A Balázs személynévből a magyar nyelvben számos családnév alakult ki. Erre vezethető vissza többek között a Balassa, Balassi, Balsai, Baló, Balczó családnevek, de a Balázs eredeti formájában is viszonylag gyakori családnév. Földrajzi névként is megjelenik, például Balázsfa, Balázsfalva, Szentbalázs, Balázstelke községnevekben. A balázsolás hagyományának alapját a Szent Balázs legenda képezi. Eszerint a szent megmentette egy özvegyasszony halszálkától fuldokló fiát, amiért az étellel és gyertyával fejezte ki háláját. Ebből alakult ki a szokás, hogy február 3-án a pap két keresztbe tett gyertyával a gyermekek nyaka előtt kérje Szent Balázs oltalmát a torokbajokkal szemben. Sok más szokás is kötődik Balázs napjához, Angliában például ez a szövés és a fonás határnapja, ami előtt tilos fonni, és ami után tilos szőni. Franciaországban úgy tartja a néphagyomány, hogy a Balázs napján fújó szelek lesznek a jellemzőek egész évben.

A Balázs név gyakorisága

A 16-17. században a Balázs név rendkívül elterjedt volt, népszerűsége aztán annyira lecsökkent, hogy száz évvel ezelőtt ezer férfiból talán egyet, kettőt, ha Balázsnak hívtak. Az 1980-as évektől aztán ismét népszerűvé vált, ma is a tíz leggyakoribb férfinév egyike.

A Balázs név idegen nyelvű és egyéb változatai

A Balázs olaszul Biagio, francia és angol nyelven Blaise, németül Blasius, csehül és lengyelül pedig Blazej. Női névváltozata nincsen.

Balázs becézése

Leggyakrabban Bali, Bazsi, esetleg Balázska, Balika, Bazsika, ritkábban Balu.

A Balázs név elemzése

A Balázs név érzékeny és idealista jellem irányába mutató személyiség kialakulását valószínűsíti. Fontos számára a külvilág jellege, nyugodt, kiegyensúlyozott környezetben hatékonyan tud alkotni, dolgozni, kiszámíthatatlan, kellemetlen közegben viszont szenved, gyötrődik. Álmodozásra hajlamos, érzékeny lelkivilága időnként konfliktusba kerül a valóság rideg tényeivel, ez a feszültség azonban kreativitására gyümölcsözően is hathat.

Híres Balázsok

Szent Balázs püspök,

Blaise Pascal francia természettudós és filozófus,

Dzsudzsák Balázs labdarúgó,

Kiss Balázs kalapácsvető,

Kovalik Balázs rendező,

Magyar Balázs, a Fekete Sereg hadvezére,

Nagy Balázs birkózó,

Orbán Balázs történész,

Tóth Balázs labdarúgó

Balázs név gyakorisága és statisztikái

Az alábbi grafikonon azt láthatod, hogy hány magyarországi személynek az utóneve Balázs. Illetve látható az is, hogy az elmúlt 15 évben hogyan változott a név gyakorisága évről-évre. A számok abszolút számok, tehát ennyi ember viselte az Balázs nevet.

A(z) Balázs név jelenleg a 18. legnépszerűbb férfinév Magyarországon. Összehasonlításképpen, míg a legnépszerűbb magyar férfinevet jelenleg 286167 férfi viseli, addig a Balázs néven 2018-ban 72105 embert szólítanak.

Balázs név népszerűsége

Az alábbi grafikonon azt láthatod, hogy hány magyarországi újszülött kapta a Balázs utónevet az adott évben. Ez mutatja az adott név népszerűségét.

2 hozzászólás

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.