Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

A Mihály öt hangból álló férfinév.

Mihály névnapjai

Mihály naptári névnapja május 8. és szeptember 29.

A Mihály nem hivatalos, naptárban nem szereplő névnapja június 19.

A Mihály név eredete és jelentése

A Mihály héber eredetű, bibliai férfinév. A Biblia Ó- és Újszövetségi részében egyaránt az egyik arkangyalt hívják így, pontosabban Mikaélnek. A szó jelentése; aki olyan, mint Isten. Több magyar településnévben is fellelhető, mint például Sárszentmihály, Nagymihály, Mihályi.

A Mihály név gyakorisága

Régi, hagyományos férfinév, főleg a görögkeleti keresztények körében népszerű. Magyarországon is mindig jelen volt. Az 1990-es években is gyakori férfinévnek számított, jelenleg is a száz leggyakoribb férfinév között foglal helyet, nagyjából a hatvanadikként a listán.

A Mihály név idegen nyelvű és egyéb változatai

A Mihálynak számos idegen nyelvű formája létezik, hiszen a Bibliát a Föld szinte összes nyelvére lefordították és mindig is népszerű és nagy hatású olvasmány volt. Eredeti, ma Micháél-nek írt héber változata az angolban és a németben szinte változatlanul Michael. Nem sokban különbözik ettől a cseh Michal, a szlovén Mihael, a szlovák és lengyel Michal és a francia Michel. Olasz nyelven Michele, oroszul Mihail, finnül Mika, ukránul Mihajlo, spanyolul Miguel, arabul pedig Míkáílnak mondják a Mihály nevet. Latinul Michaelis-nek írják.

Mihály becézése

Leggyakrabban Misi, gyakori a Misu, Misa, Miska, illetve a Misike is, ritkábban Mihályka, Misó.

A Mihály név elemzése

Akik ezt a nevet kapták, azokra általában jellemző a gyors észjárás és az, hogy a bonyolultabb összefüggések között is megtalálják a rendszert. A név viselőiben sokszor erős vágyak munkálnak, és nehezen viselik, ha akadályozva vannak céljaik elérésében. Ilyenkor hangulatuk mogorva, ellenséges lehet, és ezt különösen a közvetlen környezetük érezheti meg. Ugyanakkor, ha elszánják magukat valaminek a megvalósítására, azt rendszerint el is érik.

Híres Mihályok

A leghíresebb Mihály talán maga Mihály arkangyal, és számos uralkodó is viselte ezt a nevet, különösen Kelet-Európában és az ortodox területeken. Hét bizánci császár uralkodott ilyen név alatt, és volt Mihály nevű királya Bulgáriának, Romániának, Szerbiának és Portugáliának is. Az orosz cárok között is találunk Mihály nevűt. Sok neves magyar viselte és viseli ezt a nevet, többek között

Babits Mihály,

Csokonai Vitéz Mihály,

Fazekas Mihály költők,

Horváth Mihály történész,

Munkácsy Mihály festőművész,

Pollack Mihály építész,

Táncsics Mihály író,

Vörösmarty Mihály költő.

A külföldi hírességek sora is hosszú, például

Mihail Bulgakov orosz író,

Michael J. Fox színész,

Mihail Gorbacsov orosz politikus,

Mika Hakkinen finn autóversenyző,

Michael Jackson énekes,

Michael Jordan kosárlabdázó,

Michael Madsen színész,

Michael Phelps úszó,

Michael Schumacher autóversenyző

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.