Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Ágnes névnapjai:

január 21., január 28., március 6., június 8-. november 16.

Ágnes név eredete és jelentése:

5 betűs magyar női keresztnév, ami a mai napig igen elterjedt és közkedvelt, bár már apad az olyan újszülöttek száma, akik ezt a nevet kapják.

Az Ágnes név a görög eredetű női név, ami a „hagnósz” szóból származik. Jelentése: „tiszta”, „szemérmes”, „szűzies”, „szent”, „érintetlen”, „tartózkodó”.

Becenevei:

Ági, Ágika, Ágica, Ágneska, Gigi, Gica, Ága, Ágnis, Ágni.

Rokonnevei

Ági, Agnéta, Baranka, Aglent, Inez.

Idegen nyelvi változatai

Agnesa, Agnes, Agnesz, Aneka, Aune, Agni, Agneza, Aguneszu, Agnieszka, Agnese, Agnessza, Egnija, Inés, Agnetha, Agnija.

Néphagyományok

A népi közhiedelemben Ágnes napja meghatározó. Úgy tartják, hogyha Ágnes napja hideg, akkor a másnapi Vincze biztosan enyhébb időt hoz. Egy rábaközi faluban úgy tartják: „ha Ágnes hideg, engesztel Vincze, had teljék a pince”. Más helyeken Ágnes nap a férjjövendölés napja, ilyenkor a javasasszonyok bizonyosan meg tudják mondani, ki lesz a jegyes, a férjjelölt.

Jellemzése

Felelősségteljes, ösztönző, barátságos, nyílt és lelkiismeretes személyiséget hordoz az Ágnes név. A másokon való segítés, tanácsadás, a szorgalmas munkavégzés teszi boldoggá. Más boldogsága a sajátja is, így ennek örül a leginkább, ha valakit megnevettet. Szeret jót cselekedni. Az állandóságot kedveli, távol állnak tőle az extrém sportok, az utazgatás, vagy az izgalmak. Az anyagi örömöknél és élvezeteknél fontosabbnak tartja az emberi kapcsolatokat.

Igazi csapatjátékos, nem szeret egyedül dolgozni, sokszor bizonytalannak is tűnhet, ha ilyenre kerül sor. Remekül fejezi ki önmagát, változatosan, és másokkal könnyedén találja meg a közös hangot, ami miatt nagyon szerethet ő személy. Lelkesedő, odaadó ember, néha talán túlságosan is, ez elriaszthat pár embert.

Túlzott segíteni akarása már-már erőszakos is lehet. A csalódásokat nehezen viseli, mások kudarcait is a sajátjának tekinti, ami nagyon le tudja lombozni. Sokan kedvelik természetes, könnyed, mosolygós természete miatt. Mivel sok barátja van, ritkán kell egyedül lennie, a magányt nem is kedveli, akkor jókedvű, ha sokan veszik körül.

Párkapcsolati téren olyan társra van szüksége, akit nem zavar az örökös jókedv, esetleg hangzavar, ugyanis egy Ágnes mellett biztosan nincs egy nyugodt perc se. Szeretnivaló természete minden embert magával ragad, ezt néha-néha ki is használja, ha úgy érzi, ezzel könnyebben elérheti célját. Nem kirívó, inkább visszafogott személyiség, de báját és vonzerejét pont ez adja. Ha egy Ágnest mondhatunk barátunknak, igazán szerencsések vagyunk, viszont vigyázat. Egy Ágnest könnyen lesz féltékeny, ha úgy érzi, elhanyagoljuk vagy nem adjuk meg azt a megbecsülést, amire szüksége van.

Híres Ágnesek

• Almási Ágnes – asztaliteniszező

• Babos Ágnes – világbajnok kézilabdázó, edző

• Bálint Ágnes – írónő

• Esterházy Ágnes – színművész

• Gereben Ágnes – kandidátus, tudományos főmunkatárs

• Heller Ágnes – filozófus

• Kovács Ágnes – úszónő

• Nemes Nagy Ágnes – költő

• Rapai Ágnes – költő

• Sugár Ágnes – műsorvezető

• Szávay Ágnes – teniszező

Ágnes név gyakorisága és statisztikái

Az alábbi grafikonon azt láthatod, hogy hány magyarországi személynek az utóneve Ágnes. Illetve látható az is, hogy az elmúlt 15 évben hogyan változott a név gyakorisága évről-évre. A számok abszolút számok, tehát ennyi ember viselte az Ágnes nevet.

A(z) Ágnes név jelenleg a 10. legnépszerűbb nőinév Magyarországon. Összehasonlításképpen, míg a legnépszerűbb magyar nőinevet jelenleg 309664 nő viseli, addig a Ágnes néven 2018-ban 90514 nőt szólítanak.

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.