Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Az Anikó öt hangból álló női név.

Az Anikó névnapjai

Naptári névnapja: július 26.
Nem naptári névnapja: december 22.

Az Anikó név eredete és jelentése

Héber-székely eredetű, az Anna magyar becézéséből önállósodott. Jelentése: bájos, kedves, Isten kegyelme.

Védőszentje

Boldog Pelras Anna a francia forradalom idején kivégzett apácák egyike. Ünnepnapja: július 17.

Az Anikó név gyakorisága

A kilencvenes években gyakori, de már a kétezres évekre nem került az első száz közé.

Az Anikó név becézése

Becézői megegyeznek az Anna becéző formáival, például Ancsa, Ancsur, Ani, Anika, Anikóka, Aniku, Anni, Annika, Anuka. Régi erdélyi becézői: Anca, Anikócska, Aniskó, Aniska.

Az Anikó név jellemzése

Szereti, ha csodálják, olyan társat keres, aki felnéz rá. Túlzott szabadságra vágyik, néha csapdába kerül. First Ladynek lenni, ez lesz számára a kihívás. Ezt csak abban az esetben tudja megvalósítani, amennyiben megtalálja azt a férfit, akire felnézhet. Nehezen fogadja el azokat a helyzeteket, amelyekben nem irányít. Olyan társra van szüksége, akin keresztül első lehet, és csodálják őt. Az elvárásai miatt sokszor csak olyan kapcsolatok jelennek meg, melyekben szabadon él. Amennyiben a hivatást választja célnak, számára a tanítás és az emberekkel való foglalkozások lehetnek megfelelőek. A pénz, a luxus iránti vágya miatt megalkudhat, és kiszolgáltatott helyzetbe kerülhet. Csapdája a túlzott szabadság és az erős céltudatosság lehet. Ilyenkor magára maradhat.

Híres Anikó nevet viselők

Für Anikó színésznő
Sáfár Anikó színésznő
Kapros Anikó teniszező
Kerekes Anikó válogatott labdarúgó
Kovacsics Anikó kézilabdázó
Lévai Anikó jogász, Orbán Viktor felesége
Marsi Anikó műsorvezető
Meksz Anikó kézilabdázó
Nagy Anikó kézilabdázó
Pelle Anikó vízilabdázó

Rokon nevei

Az Anna és közvetetten az Anna névből keletkezett valamennyi keresztnév: Anda, Anélia, Anéta, Anett, Anetta, Anica, Anika, Anilla, Anina, Anita, Anka, Hanna, Kisanna, Kisó, Panka, Panna, Panni és a Nanett, Nanetta, Netta, Netti, Nina, Ninell, Ninett, Ninetta, Ninon.

A leghíresebb Anikó az irodalomban

Arany János híres művében, a Toldi szerelmében szerepel Toldi György árván maradt leánya, Anikó. Bátor, vidám, vállalkozó kedvű teremtés. Nagybátyja bujdosásakor férfiruhában Itáliába ment, hogy a király előtt tisztázza Toldit a vádak alól. Itt találta meg párját egy kobzos vándorló személyében.

Anikó név gyakorisága és statisztikái

Az alábbi grafikonon azt láthatod, hogy hány magyarországi személynek az utóneve Anikó. Illetve látható az is, hogy az elmúlt 15 évben hogyan változott a név gyakorisága évről-évre. A számok abszolút számok, tehát ennyi ember viselte az Anikó nevet.

A(z) Anikó név jelenleg a 25. legnépszerűbb nőinév Magyarországon. Összehasonlításképpen, míg a legnépszerűbb magyar nőinevet jelenleg 309664 nő viseli, addig a Anikó néven 2018-ban 49057 nőt szólítanak.

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.