Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Az Attila névnap eredete és jelentése
72%Népszerűség
Olvasói értékelés: (21 Szavazások)
72%

Az Attila hat hangból álló férfi név.

Az Attila névnapjai

Naptári névnapja: január 7 .
Nem naptári névnapja: február 6.

Az Attila név eredete és jelentése

Germán (Gót) eredetű, a hun fejedelmet nevezték így az udvarában, seregében levő germánok. Jelentése: atyuska

Attila név védőszentje

Zamorai Attilanus (Szent Attila) püspök (850?–919) alakjához több legenda is kötődik. Attila Jeruzsálembe zarándokolt, hogy vezekeljen ifjúkora bűneiért. Zamorából indult, és amikor a Duero folyó feletti hídon ment át, püspöki gyűrűjét a vízbe dobta. Két évig koldulásból élt. Egyik éjjel jelt kapott, hogy visszatérhet városába. Nem sokkal később San Vicente de Cornu remeteségében az ebédre felszolgált hal belsejében megtalálta eldobott gyűrűjét. Attila ezt isteni jelként értelmezte, mely szerint bocsánatot nyertek bűnei, és visszatérhet püspöki székébe. A legenda szerint ekkor megszólaltak a város harangjai, és Attila ruhája püspöki öltözetté változott. 1095-ben II. Orbán pápa avatta szentté.

Az Attila név gyakorisága

Az Attila név a XX. század második felében vált ismertté és kedveltté. Az 1967-es adatok szerint ekkor már annyira divatos volt, hogy a 6. Leggyakrabban választott névként 4172 kisfiút neveztek el így. Az 1983–87-es gyakorisági listán a 7. helyen szerepelt, mely összesen 13 380 névadást jelentett. Az 1996-os adatok szerint némiképp csökkent a népszerűsége: a 13. helyen találjuk 1342 névviselővel. A 2000-es években ez a lassú népszerűségvesztés továbbra is tartott, ekkor 959 kisfiú kapta első névként az Attilát. A 2006-os összesített férfinév-statisztikában a 9. helyen állt, első névként 141 478, másodikként 24 657 fő viselte.

Az Attila név becézése

Ati, Atika, Atácska, Atti, Attika, Atus, Tilla, Tillus

Idegen megfelelői

Néhány idegen nyelvben megtalálhatjuk az Attila nevet. Több nyelvben a nálunk használt változat él, de vannak egyéb alakok is, így a csehben az Atila, az olaszban az Attilio, Attiliano.

Az Attila név jellemzése

Azokban a helyzetekben, amelyben céljai vannak, szorgalmas és kitartó. Sokszor rugalmatlan, makacs, szívósan küzd az anyagi sikerekért.

Az Attila név nagyon érzékeny, idealista és intuitív természetet kölcsönöz viselőjének. Könnyen fejezi ki magát a művészeten, zenén keresztül, vágyik arra, hogy másokat segíthessen. Mivel vonakodik figyelni az üzleti és gyakorlati problémákra, nehezen jut el a pénzügyi sikereknek arra a szintére, ami kijárna neki fáradalmaiért. Sok mindent érzékel, amit nem tud megérteni, könnyen befolyásolhatják mások gondolatai anélkül, hogy tudná, ezek mivel hatottak rá.

Híres Attila nevet viselők

József Attila költő
Attila hun király
Attila Levin svéd bokszoló
Szent Attila spanyol püspök
Ábrahám Attila olimpiai bajnok kajakozó, sportvezető
Ambrus Attila, a „whiskys rabló”
Baksa-Soós Attila író (Sokcsillagos Írókéz), költő, zenész
Baráth Etele politikus
Bárány Attila vízilabdázó
Béres Attila író, költő, újságíró
Béres Attila rendező
Béres Attila építész
Bozay Attila zeneszerző, citera- és csőrfuvolajátékos
Csáji Attila művész

Attila név gyakorisága és statisztikái

Az alábbi grafikonon azt láthatod, hogy hány magyarországi személynek az utóneve Attila. Illetve látható az is, hogy az elmúlt 15 évben hogyan változott a név gyakorisága évről-évre. A számok abszolút számok, tehát ennyi ember viselte az Attila nevet.

A(z) Attila név jelenleg a 8. legnépszerűbb férfinév Magyarországon. Összehasonlításképpen, míg a legnépszerűbb magyar férfinevet jelenleg 286167 férfi viseli, addig a Attila néven 2018-ban 145003 embert szólítanak.

Attila név népszerűsége

Az alábbi grafikonon azt láthatod, hogy hány magyarországi újszülött kapta a Attila utónevet az adott évben. Ez mutatja az adott név népszerűségét.

Egy válasz

 1. Pálos Trend

  …és akkor a hazaáruló IDE GÉNEK = IDEGENEK gótnak titulált égbekiáltó hazug nyelvhamisítása helyett most mélyedjünk és vájjunk elevenünkbe; – mert a MAG népe ÖRÖKKÖN NYELVÉBEN ÉL…- hiszen TEREMT Ő!!!
  ATILLA = A LÉT = ÉLET = ÉTEL = ITAL = ILLAT = …
  MAGYARUL: LÉTELEM és HATALOM!!! – ami 1 az 1-ben adja, hogy ISTENtől valónak és alapja a TEREMBURA alatti JÓISTEN ÁLTAL TEREMTETT VILÁGUNK (KEREK E FÖLD!) ÉLETFELTÉTELEINEK…- tehát MAG(j)a az “ATYAISTENNEK”!!!….;)
  Ennél velősebb és eredetibb MÁGUS MAGar MAG név ami a JÓISTEN TEREMTŐ NYELVÉNEK OSZLOPOS TAGJA; – az ÉGI = IGEi szóbokorból rajta kívüle még 8 van.
  Innentől fogva azonban KUTYA kötelességed törekedned a tökéletesre KEDVES OLVASÓM!!! – mert a jelen kor SA(T)AN-ja a NASA cionista propaganda gépezete mindent elkövet, hogy hazugságban és szemfényvesztésben, süketen kótyavetyéld el a LÉTEDET=ÉLETEDET=ATTILÁDAT!!!
  Szerrel és tettel: Pálos Trend

  Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.