Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Az István névnap eredete és jelentése
58%Népszerűség
Olvasói értékelés: (17 Szavazások)
58%

Az István hat hangból álló  férfi név.

Az István névnapjai

Naptári névnapja: december 26.
Nem naptári névnapja : augusztus 3, szeptember 2.

Az István név eredete és jelentése

Görög-latin-német-magyar eredetű. Jelentése: koszorú

Az István név gyakorisága

A tizenhatodik századtól igen népszerű, a kilencvenes években szórványosan fordult elő, a kétezres években nem szerepel az első százban.

A XVI. századtól kezdve napjainkig a leggyakoribb férfinevek egyike. Debrecenben a XVIII. században a református férfiak 61%-a István, Mihály vagy József névre hallgatott. Gyakoriságát bizonyítja az alábbi anekdota is: „Az egyszeri szegedi ember kérdezte valakitől, találja ki, hogy hívják. János – felelte az illető. Följebb. Akkor József. Még följebb! Hát akkor kend István. Na lássa kend, mi löhetnék más.”

A XIX. század utolsó éveitől a XX. század közepéig Budapesten a második legnépszerűbb név volt. 1967-ben 5601 kisfiú kapta ezt a nevet, így az István országosan a harmadik leggyakoribb férfinév volt. A nyolcvanas évek közepén, 1983 és 1987 között az országos gyakorisági lista hatodik helyére került 13 850 képviselővel. A 2000-ben született fiúk közül 934 gyermek kapta első, 571 második névként, ebben az évben az István név a gyakorisági lista 18. helyére került.

Az István név becézése

Istvánka, Isti, Istike, Pisti Pistike, Pityu, Pityuka, Pistuka, Petya

Az István név jellemzése

Mindig komoly, a humort nehezen érti, nem is alkalmazza sohasem. Irodalomkedvelő, romantikát szerető.

István nevűek védőszentjei

Az István nevet viselte az első keresztény vértanú, aki a közösség szegényeit gondozva az apostolok mellett teljesített szolgálatot. Ellenségeinek hamis vádjai alapján a nagytanács megkövezés általi halálra ítélte Kr. u. 37-ben. Képein leggyakrabban megkövezését ábrázolják, valamint halála előtti fohászát jelenítik meg. Szent István vértanú alakját Magyarországon már az első térítők megismertették, és nevét meghonosították. Ünnepnapja: december 26. A honalapító István király (?969–1038) Géza fejedelem és Sarolt fia, eredeti pogány neve Vajk volt.

Az Érdy-kódexben feljegyzett legenda szerint István születését csodás jelek kísérték. Édesanyjának, Saroltnak álmában megjelent egy férfi és így szólt hozzá: „»Bízz az Úrban, asszony, s légy biztos, hogy fiút fogsz szülni, akinek e nemzetségben először jár korona és királyság, és az én nevemet ruházd reá.« Rácsodálkozván az asszony így válaszolt: »Ki vagy uram, vagy mely néven neveznek?« »Én vagyok – felelt az –, István első vértanú, aki először szenvedett vértanúságot Krisztus nevéért.« Ezt mondván eltűnt.” Szent Istvánt legtöbbször királyi öltözetben ábrázolják lovon ülve vagy ló mellett állva, gyakran kettős kereszt és máriás zászló van a környezetében.

A barokk kortól kezdve legendájának azt az epizódját jelenítik meg leggyakrabban, amint az országot Mária oltalmába ajánlja. A szent király volt a védőszentje a kézműves céheknek, különösen a csizmadiáknak, a bányászoknak és a pénzverőknek. Ünnepnapja: augusztus 20.

Híres István nevet viselők

Az európai uralkodók és hercegek közül többen viselték az István nevet. A magyar királyok közül öt Árpád-házi uralkodót neveztek Istvánnak. I. István (?969–1038); II. István (1101–1131); III. István (1147–1172); IV. István (1132– 1165); V. István (1239–1272).

Szent István király
Báthori István erdélyi fejedelem
Bethlen István erdélyi fejedelem
Dobó István várkapitány
Avar István színész
Bubik István színész
Örkény István író
Bujtor István színész

István név gyakorisága és statisztikái

Az alábbi grafikonon azt láthatod, hogy hány magyarországi személynek az utóneve István. Illetve látható az is, hogy az elmúlt 15 évben hogyan változott a név gyakorisága évről-évre. A számok abszolút számok, tehát ennyi ember viselte az István nevet.

A(z) István név jelenleg a 1. legnépszerűbb férfinév Magyarországon. Összehasonlításképpen, míg a legnépszerűbb magyar férfinevet jelenleg 286167 férfi viseli, addig a István néven 2018-ban 258191 embert szólítanak.

István név népszerűsége

Az alábbi grafikonon azt láthatod, hogy hány magyarországi újszülött kapta a István utónevet az adott évben. Ez mutatja az adott név népszerűségét.

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.