Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

A Bence öt hangból álló férfi név.

A Bence névnapjai

Naptári névnapja: augusztus 23.
Nem naptári névnapja: július 11.

A Bence név eredete és jelentése

A latin Vincentius, magyarul Vince, név régi magyar Bencenc alakjának a rövidüléséből keletkezett. A latin alakból való kialakulása a következőképpen ment végbe. Először Vincentius, majd Vincenc, ebből lett ikerítéssel (Vincenc-Bencenc) a Bencenc, majd végül Bence. A Bencenc alakot is használták egy ideig, de ahogy a Vincencből Vince lett, a Bencencből is Bence. A Bencét még a 18. században is tévesen a Benedek becéző alakjának tekintették, ezért van az, hogy a Magyarországon legrégebben működő Szent Benedek által alapított szerzetesrend nevében, a bencésekében a Bence név bújik meg. Jelentése győztes.

A Bence név gyakorisága

A nyolcvanas, kilencvenes években is gyakori név, és a kétezres években is a leggyakrabban választott.

A Bence név becézése

Benci, Bencike, Bencécske, Bencus, Bencuska

A Bence név jellemzése

Egyértelműen a vezetés, az irányítás lesz a feladata. A sikeressége csak rajta múlik. Olyan embernek kell lennie aki példát mutat, segíti az embereket, akire felnéznek. Súlya lesz a szavának, akaratának. Mindig hitelesnek kell lennie, ezt várják tőle. A környezetében vezető szerepet kell vállalnia, ez fontos lesz neki. A tekintélyt és elismertséget nem erőszakolhatja ki, csak másoktól kaphatja. Hatalomra tehet szert, de nem élhet vissza vele. Nem fogad el alárendeltséget, de minden kérést teljesít, ha valóban kérik. A kérdéses a saját határainak a megtalálása lesz. Veszélye a nagyképűség és az önzés lehet.

A Bence név gyakorlatias személyiséget takarhat. Az ötletei sokszor eredetiek és találékonyak. Kedveli a társasági életet. Fontos számára a külső megjelenés és az, hogy jó benyomást keltsen másokban. Sokan fordulnak hozzá bizalommal a bajban, és ő nagyszerű tanácsokkal szolgál ilyen esetekben, bár maga nem a tanácsainak megfelelően él. A név viselői sokszor túlságosan könnyen befolyásolhatóak mások által, mások estleges gondjai vagy cselekedetei erős hatást gyakorolnak rájuk.

Híres Bence nevet viselők

Szabó Bence sportoló
Kalmár Bence színész
Máté Bence természetfotós
Mátyássy Bence természetfotós
Rétvári Bence politikus

Bence név gyakorisága és statisztikái

Az alábbi grafikonon azt láthatod, hogy hány magyarországi személynek az utóneve Bence. Illetve látható az is, hogy az elmúlt 15 évben hogyan változott a név gyakorisága évről-évre. A számok abszolút számok, tehát ennyi ember viselte az Bence nevet.

A(z) Bence név jelenleg a 29. legnépszerűbb férfinév Magyarországon. Összehasonlításképpen, míg a legnépszerűbb magyar férfinevet jelenleg 286167 férfi viseli, addig a Bence néven 2018-ban 52122 embert szólítanak.

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.