Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Ferenc névnapja

Ferenc naptári névnapjai: május 11., október 4., december 3.

Nem hivatalos, azaz a naptárban nem szerepelő további névnapok:

január 24.

január 29.

április 2.

június 4.

június 16.

július 14.

október 10.

Ferenc név eredete és jelentése

A Ferenc nevet Assisi Szent Ferencnek köszönhetjük, vele született meg ez a név világszerte. A 13. században élt Assisi Szent Ference eredeti neve Giovanni volt, édesapja adta neki a Francesco nevet, mivel édesanyja francia származású volt. A név jelentése: „francia”. Az olasz Francesco latinosított formája a Franciscus, ebből alakult ki a ma ismert Ferenc név. Assisi Szent Ferenc óriási ismertségnek és elismerésnek örvendett a keresztény világban. Már a 13. században népszerű vált a név egész Európában, de szent avatását követően még inkább elterjedt.

Ferenc név gyakorisága

A Ferenc név a 13. századtól rendkívül népszerű hazánkban. Századokon átívelően a tíz legnépszerűbb férfinév közé tartozott. A 16. században például a hatodik legnépszerűbb név volt. Először az 1980-as években csökkent a népszerűsége, ma már kevesen választják újszülött gyermeküknek a Ferenc nevet. A korábbi generációk névválasztásának köszönhetően azonban a Ferenc még ma is a 7. leggyakoribb férfinév hazánkban.

Híres Ferencek

Assisi Szent Ferenc

Ahogy a név eredeténél írtuk Assisi Szent Ferencnek köszönhető a név megszületése. 1182-ben született az olaszországi Assissi városában. Ferenc tanult, gazdag családból származott. Katonáskodással töltötte ifjúkorát, majd 1205-ben egy látomást látott Spaleto felé. Hazatért és sokat imádkozott, majd a Szent Damján templomban misztikus élményben lett része: Krisztus képmása előtte életre kelt, és háromszor így szólt hozzá: „Ferenc, Ferenc, menj és javítsd meg a házamat, mert látod, hogy romokba dől.”

Ferenc felújítatta a templomot, apja kitagadta, majd szerzetes rendet alapított, ez lett a ferences rend. Életéről rendkívül sok legenda szól, prédikált állatoknak is, ezért a természet és az állatok védőszentje is.

Rajta kívül még több tucat boldog és szent élt Ferenc névvel.

Ferenc pápa

A mai is hivatalban lévő Jorge Mario Bergoglio Asissi Szent Ferenc iránt tiszteletből vette fel a Ferenc nevet.

További híres Ferencek

Francis Bacon 1561-1626 – filozófus

Frank Sinatra – énekes

Jon Bon Jovi – énekes

Francis Ford Coppola – filmrendező

Frank Rijkaard – futballista

Ferenc angolul és más nyelveken és névváltozatai

A Ferenc női megfelelője a Franciska. Angol nyelven Francis, Frank nevet használják, németül a Franz, Franziska név változatok élnek.

Ferenc név gyakorisága és statisztikái

Az alábbi grafikonon azt láthatod, hogy hány magyarországi személynek az utóneve Ferenc. Illetve látható az is, hogy az elmúlt 15 évben hogyan változott a név gyakorisága évről-évre. A számok abszolút számok, tehát ennyi ember viselte az Ferenc nevet.

A(z) Ferenc név jelenleg a 7. legnépszerűbb férfinév Magyarországon. Összehasonlításképpen, míg a legnépszerűbb magyar férfinevet jelenleg 286167 férfi viseli, addig a Ferenc néven 2018-ban 143750 embert szólítanak.

Ferenc név népszerűsége

Az alábbi grafikonon azt láthatod, hogy hány magyarországi újszülött kapta a Ferenc utónevet az adott évben. Ez mutatja az adott név népszerűségét.

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.