Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
A János névnap eredete és jelentése
75%Népszerűség
Olvasói értékelés: (22 Szavazások)
75%

A János öt hangból álló férfi név.

A János névnapjai

Naptári névnapja: június 26.
Nem naptári névnapja: december 27, szeptember 13.

A János név eredete és jelentése

Héber-görög-latin eredetű, a Johanan névből. A Biblia szerint apostol, aki testvérével Jakabbal együtt az elsők között csatlakozott Jézushoz. Jelentése: Isten kegyelme, Isten kegyelmes.

Védőszentje

Szent János apostol

Szent János, apostol és evangélista, az idősebb Jakab öccse, a tanítvány, ,,akit szeretett Jézus” (Jn 13, 23). Az utolsó vacsorán ott nyugodott Jézus keblén, és ott állt keresztje alatt; ekkor az Úr édesanyját az ő gondviselésére bízta. Krisztus Urunk mennybemenetele után előbb Jeruzsálemben működött, majd a kis-ázsiai Efezusnak és környékének egyházait vezette. Élete vége felé megírta a Jelenések könyvét, majd a negyedik evangéliumot. 100 k. halt meg idős korban. Ünnepnapja: december 27.

Nepomuki Szent János

A 18. század óta az egész egykori Habsburg Birodalom területén és nálunk is nagyon népszerű
szent. Cseh pap volt, és különféle egyházi tisztségeket töltött be, utoljára a prágai érsek helynökének tisztét látta el. IV. Vencel király haragját magára vonta, megkínoztatta, és éjnek idején a Moldva folyóba dobatta. A gyónási titok megőrzésének hősét tiszteljük benne; ezt Isten azzal is megerősítette, hogy nyelve épségben maradt

Aranyszájú Szent János (Joannes Chrysostomus)

Egyházdoktor, konstantinápolyi pátriárka; rendkívül szociális gondolkodású főpap és nagyhatású szónok volt; ám éppen apostolic szókimondó bátorsága sok ellenséget szerzett neki, és sok szenvedés közepette, keserű számkivetésben kellett meghalnia.

A János név gyakorisága

A kilencvenes években is gyakori és a kétezres években is benne van első harmincban.

A János név becézése

Jánoska, Jani, Janika, Jancsi, Jancsika, Janó, Janóka, Janek, Jana

A János név jellemzése

Legfőbb jellemzője a feltétel nélküli hit és odaadás. Számára harmóniát a biztonság, a család jelenti. Szeret mindenkin segíteni, de nehezen alkalmazkodik.

A János név olyan személyiség kialakulását segítheti, aki becsüli az élet apró örömeit. A név viselői nyitottak, szeretnek olvasni, tanulni és különféle dolgokról elmélkedni. Nagyon intenzíven tudnak dolgozni, ha érdekli őket az adott terület és téma, de amint egyhangúságot tapasztalnak, érdeklődésüket elvesztik, és ez sokszor ahhoz vezet, hogy nem fejezik be, aminek nekiláttak. Az életükből leginkább a nyugalmat, biztonságot hiányolják, ezeket leginkább a természetben szokták megtalálni. Mivel ideáikat igen magasra helyezik, sokszor éri őket csalódás, és sokszor tapasztalnak magányt.

Híres János nevet viselők

Arany János költő
Bolyai János matematikus
Corvin János magyar herceg
Neumann János matematikus
Szapolyai János magyar király
Körmendi János színész

Idegen nyelvi változatai:

John, Josh, Ian, Jack, Jockey, Johnny (angol)
Jan (cseh)
Johano (eszperantó)
Jean (francia)
Jón, Jóhann, Jóhannes (izland)
Ioannes (latin)
Janusz (lengyel)
Johann, Johannes, Hans, Jan (német)
Giovanni (olasz)
Ivan (orosz)
Ion, Ioan (román)
Juan (spanyol)
Ján (szlovák)

János név gyakorisága és statisztikái

Az alábbi grafikonon azt láthatod, hogy hány magyarországi személynek az utóneve János. Illetve látható az is, hogy az elmúlt 15 évben hogyan változott a név gyakorisága évről-évre. A számok abszolút számok, tehát ennyi ember viselte az János nevet.

A(z) János név jelenleg a 3. legnépszerűbb férfinév Magyarországon. Összehasonlításképpen, míg a legnépszerűbb magyar férfinevet jelenleg 286167 férfi viseli, addig a János néven 2018-ban 199721 embert szólítanak.

János név népszerűsége

Az alábbi grafikonon azt láthatod, hogy hány magyarországi újszülött kapta a János utónevet az adott évben. Ez mutatja az adott név népszerűségét.

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.