Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

A Szilvia hat hangból álló női név.

Szilvia névnapjai

Szilvia naptári névnapja november 13.

Nem hivatalos, azaz a naptárban nem szereplő, további névnapja november 3.

A Szilvia név eredete és jelentése

A Szilvia név a latin erdő szóból eredeztethető. A szó ilyen értelmű jelentését felfedezhetjük Erdély latin nevében, a nemzetközileg is ismert Transsylvania névben, vagy az egyik legrégebbi amerikai állam, Pennsylvania nevében is. Első formájában valószínűleg férfinévként használták, Silvius alakban, ami erdeit, vagy erdőben lakót, erdő mellett lakót jelent. Ennek női változata a Silvia, ami már a korai római korban kialakult, ennek bizonyítéka a rómaiak eredetmondája, melyben Rhea Silvia az ikrek, Romolus és Remus anyja.

A Szilvia név gyakorisága

A Szilvia az 1990-es években igen gyakori női névnek számított Magyarországon. Azóta veszített népszerűségéből, de még a 2000-es esztendők első felében is nagyjából a 80. leggyakoribb név volt. 2008 óta viszont már nem szerepel az első száz leggyakoribb név között.

A Szilvia idegen nyelvű és egyéb változatai

A latin Silvia összes létező változatát könnyű felismerni, hiszen általában csak egy-egy betű az eltérés köztük. Az angol és német nyelvterületen használt Sylvia és Sylvi és a francia Sylvie kiejtése megegyezik a magyar Szilvia, Szilvi nevek kiejtésével. A lengyelek Sylwia, Silwy vagy Silwi formában írják. Ezektől némileg különbözik a szlovákoknál, oroszoknál és délszlávoknál kialakult Szlávka, Slávka alak. Becézett változatából önállósult az olasz és német nyelvterületen elterjedt, de hazánkban is megjelenő Syssy, Sissi, vagy magyarosan írva Sziszi. A Szilvia férfi párja a Silvius, illetve Silvanus, magyarosan írva Szilvánusz férfinév.

Szilvia becézése

Általában Szilvi, Szilvike, ritkábban Sziszi, Szili. Használják a Szilva, Szilvácska alakot is, a Szil, Sziló, Szilke, Szilike változatok jóval ritkábbak.

A Szilvia név elemzése

A Szilvia név önálló, gyakorlatias, de művészi hajlamokkal is megáldott személyiség irányába mutat. Fontos neki a függetlenség és nehezen viseli el, ha mások akarata szerint kell cselekednie. Jó érzéke van arra, hogy gyakorlati munkával megteremtse önállóságát, nem csak szociális, de egzisztenciális, pénzügyi téren is. Önfejűsége néha magányossá teheti és függetlenedési törekvései konfliktusokhoz vezethetnek.

Híres Szilviák

Rhea Silvia Numitor leánya, a mitológiai Rhea Silvia Romolusn és Remus anyja, a római nép ősanyja, istennő, egyszersmind az első Szilvia. További híres Szilviák:

Bach Szilvia humorista,

Bódi Sylvi fotómodell,

Bizek Szilvia színésznő,

Elek Szilvia zeneszerző,

Sylvie Germain francia írónő,

Molnár Szilvia író, műfordító,

Nyári Szilvia színésznő,

Péter Szabó Szilvia énekesnő,

Ruff Szilvia válogatott labdarúgó

Sass Szilvia operaénekesnő

Válóczy Szilvia író, költő

Sylvie Vartan francia énekesnő

 

 

Szilvia név gyakorisága és statisztikái

Az alábbi grafikonon azt láthatod, hogy hány magyarországi személynek az utóneve Szilvia. Illetve látható az is, hogy az elmúlt 15 évben hogyan változott a név gyakorisága évről-évre. A számok abszolút számok, tehát ennyi ember viselte az Szilvia nevet.

A(z) Szilvia név jelenleg a 22. legnépszerűbb nőinév Magyarországon. Összehasonlításképpen, míg a legnépszerűbb magyar nőinevet jelenleg 309664 nő viseli, addig a Szilvia néven 2018-ban 55769 nőt szólítanak.

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.