Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

A Tímea öt hangból álló női név.

A Tímea névnapjai

Naptári névnapja: május 3.
Nem naptári névnapja: január 20, március 11.

A Tímea név eredete és jelentése

A Tímea nevet Jókai Mór alkotta, feltehetően a görög Euthymia név megrövidítése útján. Az Euthymia elemeinek jelentése ’jó’ + ’tisztelet’. A név Jókai Mór Az arany ember című regényének Tímea nevű szereplője alapján terjedt el. Egy ideig a név kétféle alakban volt használatos, rövid és hosszú ível egyaránt anyakönyvezték.

A Tímea név gyakorisága

A kilencvenes években is gyakori névnek számított és a kétezres években is szerepel az első százban.

Védőszentjei

A Tímeák az Eutim férfinév védőszentjei közül választhatnak. Euthymius (?–473) áldozópap, palesztinai remete. A keletiek egyik legtiszteltebb szentje. Ünnepnapja: január 20. Euthymius (?–820?) szerzetes, majd kis-ázsiai püspök. Ünnepnapja: március 11.

A Tímea név becézése

Mesi, Timcsi, Timcsike, Tímeácska, Timi, Timike, Timkó, Timus, Timuska, Titi.

A Tímea név jellemzése

Az anyaság, a befogadás, az alárendeltség lesz életének legnagyobb feladata. Ez magától soha sem fog megtörténni, csak ha ő is akarja. Ehhez az önbizalmat és a céltudatosságot kapja tehetségnek. Rendkívül határozottan halad a céljai megvalósulása felé. Ezzel kivívja az emberek tiszteletét és megbecsülését, de egyben félelmét is. Neki minden sikerülhet, de csak ha megfelelő célt választ. Sokszor öntörvényű, ez riasztja környezetét. Érzik benne a határozottságot, ezért sokszor irányítja a körülötte élőket. Érzelmeit rendkívül nehezen éli meg, azt hiszi, ettől gyengébb lesz. Senkit nem enged közel magához, ki kell találnia gondolatait. Párjának is fel kell ismernie, hogy őt nem lehet sem korlátozni, sem irányítani. Ez csak a család megjelenésével változhat meg, de csak ha ő akarja. Gyengeségét a zártsága és öntörvényűsége okozza.

Híres Tímea nevet viselők

Nagy Tímea vívó
Erdélyi Tímea színésznő
Horváth Tímea költő, újságíró
Juhász Tímea röplabdázó, táncbajnok
Paksy Tímea világbajnok kajakozó

Tímea név gyakorisága és statisztikái

Az alábbi grafikonon azt láthatod, hogy hány magyarországi személynek az utóneve Tímea. Illetve látható az is, hogy az elmúlt 15 évben hogyan változott a név gyakorisága évről-évre. A számok abszolút számok, tehát ennyi ember viselte az Tímea nevet.

A(z) Tímea név jelenleg a 27. legnépszerűbb nőinév Magyarországon. Összehasonlításképpen, míg a legnépszerűbb magyar nőinevet jelenleg 309664 nő viseli, addig a Tímea néven 2018-ban 45701 nőt szólítanak.

Egy válasz

  1. Katona Katalin

    Híres Tímea név viselője még: Gelencsér Tímea Miss World Hungary 2016 győztese, Miss World top 20., Fitness Woman orságos bajnok, Showtánc VB 3. hely. Tehát szépségkirálynő, sportoló. köszönöm. 🙂

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.