Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

A Zsófia hat hangból álló női név.

A Zsófia névnapjai

Naptári névnapja: május 15.
Nem naptári névnapja: augusztus 1, szeptember 17.

A Zsófia név eredete és jelentése

Görög eredetű, a Szophia névből. Jelentése: Bölcsesség

A Zsófia név gyakorisága

A kilencvenes években egyik leggyakoribb névnek számított, a kétezres években is szerepel az első száz név között.

A Zsófia név becézése

Zsófi, Zsófika, Zsóci, Zsóvika, Zsóka

A Zsófia név jellemzése

Életfeladata, hogy megtalálja és kihasználja lehetőségeit. Számára is adott a választás lehetősége. Vagy önállóan kiteljesedni, vagy másokkal sikeressé válni.Hajlamos a siker érdekében másokat elnyomni. Minden apró részletre figyel, nem akar hibázni. Sorsát a céltudatosság és a racionalitás fogja vezérelni. Éreznie kell a megbecsülést, ez létkérdés számára. Elvárásai lehetnek a családdal és a férjével szemben. Maximalizmusa sokszor eltávolítja párját, vagy akár gyermekeit. Hívatásában is ez fog megjelenni. Minden irodai munkát megbízhatóan és pontosan elvégez. A legnagyobb tehetsége, hogy óriási elszántsággal tud dolgozni, szinte kimeríthetetlen az energiája. Amit egyszer vállal, azt biztosan megvalósítja. Nehézségeket a kielégíthetetlensége miatti túlhajszoltság és az elmagányosodás okozhat neki.

A Zsófia név a történelemben és a vallásban

Védőszentje: Sophia, szűz, vértanú az itáliai Fermóban (+ vsz. 251). Ünnepnapja: április 30. Ugyanekkor van II. Béla királyunk (+1141) szentéletű leányának, Zsófia admonti apácának emléknapja is. Nevezetes egy másik Szent Sophia ókeresztény (vsz. 2. sz.-i) vértanú. Neve és vele kapcsolatban három meg nem nevezett leánya ott szerepel a római Kalixtus-katakombában és még egy régi templomban. Az ősi időkbe visszanyúló tisztelet arra késztette az utókort, hogy az anya nevével kapcsolatos nevet adjon a három leánynak: Fides, Spes, Charitas (Hit, Remény, Szeretet). Ü.: május 15. és szeptember 30. A leányoké: augusztus 1.

Híres Zsófia nevet viselők

Polgár Zsófia sakkozó
Balla Zsófia költő
Báthory Zsófia I. Rákóczi Ferenc édesanyja
Dénes Zsófia író, újságíró
Dobos Zsófia író
Farkas Zsófia szobrász

Zsófia név gyakorisága és statisztikái

Az alábbi grafikonon azt láthatod, hogy hány magyarországi személynek az utóneve Zsófia. Illetve látható az is, hogy az elmúlt 15 évben hogyan változott a név gyakorisága évről-évre. A számok abszolút számok, tehát ennyi ember viselte az Zsófia nevet.

A(z) Zsófia név jelenleg a 34. legnépszerűbb nőinév Magyarországon. Összehasonlításképpen, míg a legnépszerűbb magyar nőinevet jelenleg 309664 nő viseli, addig a Zsófia néven 2018-ban 39648 nőt szólítanak.

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.