Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Béla névnap jelentése és eredete
54%Népszerűség
Olvasói értékelés: (49 Szavazások)
54%

Béla névnapja

április 23.

Béla név eredete és jelentése

4 betűs, magyar férfinév, mára egyre inkább kopik a gyakorisága.

Bár eredete bizonytalan, a legvalószínűbb feltevés szerint a régi, magyar „Bél” személynévből származik. A középkorban az Adalbert névvel azonosították. Jelentése: „belső rész”, „szív”.

Becenevei:

Bélácska, Bélus, Béluska, Beli, Bélike, Béluci.

Idegen nyelvi változatai:

Vojtech

Jellemzése

A Béla név intelligenciával, éles ésszel és rendkívüli fogékonysággal áldja meg viselőjét. Hobbija az adott helyzetek, vagy akár személyek elemzése, felderítése. Rabul ejti az emberi lélek mélysége, összetettsége és szépsége. Mindenben a „miért”-et keresi, illetve a lényeget. Számára a felesleges dolgok, cselekvések időpocsékolásnak számítanak, a csicsás, túldíszített holmikat, emellett a felesleges formaságokat sem preferálja.

Elemző elméje addig kíváncsi egy adott dologra, míg azt meg nem fejti. Ha valamilyen oknál fogva nem sikerül, nem talál magyarázatot, hamar érdektelenné válhat. Nem szeret alkalmazkodni, a csapatmunka sem neki való, mert szereti a saját útját járni, nem hajlandó alárendeltnek lenni. Ez a fajta szélsőséges gondolkodásmód az érzelmeiben, kapcsolataiban is meglátszik: ha megszeret valakit, nem képes elengedni őt, vagy elválni tőle, esetenként betegesen féltékennyé és fanatikussá is válhat. Különösképp, ha a szeretett személy nem érezteti vele kellőképpen ragaszkodását. A kudarcokat nehezen viseli el, könnyen letargiába eshet, ha valami nem a tervei szerint zajlik.

Munkáját, hobbiját hatalmas szenvedéllyel és odaadással képes végezni, ugyanakkor, ha sok kudarc és csalódás éri, e téren is képes érdektelenné és teljesen közönyössé válni. Életében fontos momentum, hogy azokat a problémákat, melyeket elemezni kíván, megfelelően válassza ki. Ugyanis, ha rosszul választ és sok rossz tapasztalat éri, gyengének és elesettnek tűnhet mások szemében.

Híres Bélák

• Abodi Nagy Béla – festőművész

• Balázs Béla – író, filmesztéta

• Bánáthy Béla – rendszertudós

• Bánffy Béla – politikus

• Bartók Béla – zeneszerző

• Békéssy Béla – olimpia ezüstérmes kardvívó, honvédtiszt

• Dálnoki Miklós Béla – katonatiszt, miniszterelnök

• Ernyey Béla – színművész, színész

• Goldoványi Béla – olimpia bronzérmes, Európa-bajnok atléta

• Hamvas Béla – író

• Halász Béla – neuroendokrinológus, agykutató

• Illés Béla – magyar labdarúgó

• Imrédy Béla – közgazdász, politikus, miniszterelnök

• Jánky Béla – költő, író, műfordító, ifjúsági szerző, közíró, szerkesztő

• Komjádi Béla – sportújságíró, sportvezető, vízilabdázó, edző

• Kondor Béla – festőművész, grafikus

• Körpeczi Béla – történész, irodalomtörténész, oktatási miniszter

• Kun Béla – politikus

• Lakatos Szakcsi Béla – jazz-zongorista, zeneszerző

• Lengyel Béla – vegyész, akadémikus, egyetemi tanár

• Magyari Béla – kiképzett űrhajós

• Noszál Béla – kémikus

• Paudits Béla – színművész, komikus, énekes

• Pintér Béla – színész, zenész, drámaíró, rendező

• Radics Béla – zenész

• Ternovszky Béla – rajzfilmrendező

Béla név gyakorisága és statisztikái

Az alábbi grafikonon azt láthatod, hogy hány magyarországi személynek az utóneve Béla. Illetve látható az is, hogy az elmúlt 15 évben hogyan változott a név gyakorisága évről-évre. A számok abszolút számok, tehát ennyi ember viselte az Béla nevet.

A(z) Béla név jelenleg a 26. legnépszerűbb férfinév Magyarországon. Összehasonlításképpen, míg a legnépszerűbb magyar férfinevet jelenleg 286167 férfi viseli, addig a Béla néven 2018-ban 51626 embert szólítanak.

Béla név népszerűsége

Az alábbi grafikonon azt láthatod, hogy hány magyarországi újszülött kapta a Béla utónevet az adott évben. Ez mutatja az adott név népszerűségét.

4 hozzászólás

 1. BÉLA BALÁZS

  Balázs Béla – író, filmesztéta. Kun Béla – politikus. Ezek egyike sem eredeti Béla.

  Válasz
 2. Pálos Trend

  BL azaz BÉL=BÁL=PÁL név eredete Kerek e Föld minden szegletéből előkerült tárgyi leletekkel igazoltan is min. 10000 éve elevenen élő magyar ún. TEREMTŐ NÉV!
  Számtalan ún. történeti forrásokban fellelhető és feltűnő név a Belus – Baál – BÉLA neve (amely jóval a 6ezer éves mesterséges nép időszakai előttről ered!!!) és EREDENDŐ ISTEN NÉV, ahogyan BÉLUS= BELSŐS úgy PÁLOS=BÁLOS, ahogyan a TREND=TEREMTŐ REND erodált verziója napjainkra a legfiatalabb magyar nyelven vált trendivé: ANGOLUL azaz HUN GÁLul!!!

  A Magyartalan Tudományos Akadémia génhulladékainak ármánykodásai és hamisításai miatt a magyar névanyagban a Béla már csak személynévnek felel meg.
  …de ezt örökre felejtsük el!
  Magyar embereknek ugyanis nem releváns igazodni holmi zsidó történelemhamisítókhoz!!!
  A hun korszakból pedig ismerünk “egy” olyan hun férfit, akinek Bél volt a neve.
  Hála a JóIstennek Anonymusnál fennmaradt Enedubelianus vezér neve, akitől Álmos és az Árpádház származott!!!
  Erről a névről még Györffy György is kikövetkeztette, hogy valójában három névből áll.
  Az elsőt Enéh nevével, a további kettőt egy-egy földi uralkodóval (Dula és Belár) személyével azonosította. Az első gondolata (az Enedubelianus név felbontása és Enéh azonosítása) zseniális volt, a két halandó neve azonban nem illik az ANYAISTENNŐ nevéhez.
  Az Enedubeliánus név nyilvánvalóan az ősvallás isteni triászának a neve volt egykor, vagyis Enéh ANYAISTENNŐ nevéhez Du főisten és Bél fiúisten nevét illik illeszteni és/vagy társítani.

  Ezt megerősítette, hogy az ugariti isteni triászban Bál a fiúisten, az Enéhnek megfelelő Anat az anyaistennő s Él főisten is a magyarok istenének élő jelzőjét viseli név gyanánt – vagyis az ugariti mitológia magyar mitológiához való kapcsolódása kétségtelen!!!

  Ez az istennév szerepel a világ (egy penut indián nyelvben vilak) és a Balaton szavunk tövében, vagy az osztrák Villach (szlovénül Beljak) városnévben, a világos (oroszul Bjelüj) szóban is.
  A magyar nyelv fiú szava a Bél-Pel-pi-fiú hangváltozások során alakult ki.

  Mindezek együttesen azt jelentik, hogy Arszakész és párthusai részei voltak az egykor a sztyeppét uraló szkíta-hun-magyar világnak!!! – bárhogyan is tagadja azt a még mindig szabadkőműves keltetőgép az ún. MTA belterjes hulladéktelepe!!!
  Úgyhogy BÉLA LÉGY BÜSZKE BÉLUS=BELSŐ ERŐ!!! – A BÉLŐLED FAKADÓ ELEVEN MIVOLTUNKRA ÜDVTÖRTÉNETI JELENÜNKBEN IS…- MERT JELEN LÉTÜNK MÉG MINDIG BÉL…ÜL…RŐL FAKAD!!!
  Szerrel és tettel: Pálos Trend

  Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.