Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Dóra névnapja

Február 6.

Dóra név eredete és jelentése

4 betűs, magyar női név. Míg korábban a Dorottya név volt gyakoribb, a 2000-es évektől a rövidebb Dóra lett kedveltebb a névadók között.

A Dorottya keresztnév egyik becéző alakjából önállósult, és több nyelvben is megjelenik. Valójában a Dorotheosz görög férfinév latin nőiesítése, de egyes források szerint a latin Theodora szóból származik.

Jelentése: „az Isten ajándéka”, de a névrövidülés miatt: „ajándék”.

Becenevei

Dodó, Dorica, Dóri, Dórika, Dorka, Dorkó, Dori, Dórus, Dóris

Rokon nevek

Dolli, Dorottya, Dorina, Dorinka, Dorka, Dorit, Dorotea, Doroti

Érdekesség

Zene a Dóra keresztnévvel kapcsolatosan: A Republiktól az A Madárjós vakáción c. dal („A jégbüfé előtt talpig feketében Dórácska áll egy fagylalttal kezében. Ki tudja, mire vár ilyen nagy hidegben.”).

Dóra név jellemzése

A Dóra keresztnév olyan személyiség kialakulását segíti elő, aki örömét leli a nagy társaságokban, nem jön zavarba, ha sok ember között kell megjelennie vagy időt töltenie, és viselője nagy valószínűséggel értékeli a természet adta szépségeket, valamint a művészetek legtöbb formáját.

Jelleme felettébb romantikus és idealista, ragaszkodik az erkölcsi eszményekhez, és az érdekek által motivált tetteket megingathatatlanul elutasítja. Ebből kifolyólag kissé gyakorlatiatlan lehet, s előfordul, hogy céljait nehezebben éri el másoknál, mivel gyakorta nincs tisztában azzal, hogyan fogjon hozzá a megvalósításukhoz. Szentimentális, emocionális, ábrándos, érzékeny énjéből eredendően ajánlott versek formájában megörökítenie fennkölt gondolatait. A közönséges, durva, bántó, illetlen, kulturálatlan és degradáló beszéd, illetve viselkedés távol áll tőle, és meglehetősen le is hangolja, amikor ilyesmit tapasztal.

Könnyen befolyásolható, naiv természet, ami miatt gyakorta lesz belőle áldozat, mégis könnyen képes a megbocsájtásra és felejtésre. Életének minden területén szerfelett rendes, akkurátus és pontos, módfelett s már-már kínosan ügyel a precizitásra. Munkájában és hobbijában is korrekt és alapos, aprólékosan figyel a részletekre, kerülni igyekszik a hibákat. Mindez a megfelelési kényszer elég nagymértékű önbizalomhiányából adódik, és folytonos bizonytalanságával a legtöbb dolgot megnehezíti saját magának.

Alaptermészetének, egyéniségének megfelelően korán megtanulja a külvilág elől elrejteni érzelmeit, mivel nagyon sérülékeny lélekkel áldotta meg a sors. Ennek ellenére mindig nagyon vágyik a megértésre és az elfogadásra, az elismerésre. Noha szeret közösségben, emberek között lenni, személyisége nem engedi meg mások számára, hogy igazán megismerjék, ezért többnyire távolságtartónak gondolják, és csak nagyon kevesen ismerik ki igazán. Kitartó és ambiciózus, azon kívül akár önfeláldozóan is szeret segíteni a rászorulóknak. Kreativitása végett fontos, hogy valamilyen formában ki tudja fejezni magát, amire bármely művészet alkalmas lehet.

Híres Dórák

 • Arany Dóra – basszusgitáros
 • Danics Dóra – énekesnő
 • Dúró Dóra – politikus
 • Esze Dóra – író
 • Kakasy dóra – színésznő
 • Létay Dóra – színésznő
 • Mészáros Dóra – modell
 • Nagy Dóra – válogatott labdarúgó
 • Papp Dóra – írónő
 • Pásztory Dóra – kétszeres paraolimpiai bajnok úszó
 • Prokopp Dóra – műsorvezető
 • Rothmeisel Dóra – válogatott labdarúgó
 • Szinetár Dóra – színésznő, énekesnő
 • Tolvaj Dóra – festőművész
 • Vass Dóra – ritmikus gimnasztika világbajnok

Dóra név gyakorisága és statisztikái

Az alábbi grafikonon azt láthatod, hogy hány magyarországi személynek az utóneve Dóra. Illetve látható az is, hogy az elmúlt 15 évben hogyan változott a név gyakorisága évről-évre. A számok abszolút számok, tehát ennyi ember viselte az Dóra nevet.

A(z) Dóra név jelenleg a 31. legnépszerűbb nőinév Magyarországon. Összehasonlításképpen, míg a legnépszerűbb magyar nőinevet jelenleg 309664 nő viseli, addig a Dóra néven 2018-ban 40297 nőt szólítanak.

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.