Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Boglárka névnap eredete és jelentése
52%Népszerűség
Olvasói értékelés: (58 Szavazások)
52%

Boglárka névnapja

Augusztus 1., 22.

Boglárka név eredete és jelentése

8 betűs, magyar női név. Viszonylag gyakori keresztnévnek számít.

Új keletű név, eredete magyar. Egy forrás szerint az elavulóban lévő boglár szóból alakult felújítással keresztnévvé, míg egy másik forrás a virágnévből eredezteti.

Jelentése: „fémveretes, ékköves és gyöngyös ékszer”, „ékköves, ötvösmunkával díszített, zománcos, gömb alakú építmény, csat”.

Becenevei

Bogi, Bogika, Bogica, Bogácska, Boglár, Bogó, Bogus, Boguska, Bogsi, Bogsika

Rokon és képezett nevei

Boglár, Bogi

Érdekesség

Ez a keresztnév csupán a magyar névkészletben létezik, idegen nyelvű változatai nincsenek, más országokban nem használják. Hazánkban közszóként egy ismert növénynemzetség (Ranunculus, boglárkafélék – pl. salátaboglárka, víziboglárka, boglárkökörcsin) megnevezése is, ehhez kapcsolódóan közel 50 boglárkalepke faj is él itt. Valamint, egy Szegedi Sándor által 1970-ben nemesített szőlőfajtánk is a Boglárka nevet kapta.

Boglárka név jellemzése és elemzése

Aki a Boglárka keresztnevet viseli, rendszerint gyakorlatias, többnyire rendszerekben gondolkodó személyiséggel rendelkezik. Feladatain mindig figyelmesen dolgozik, miközben élvezi a teljesség élményét. Ami a birtokába kerül, arról kivétel nélkül alaposan gondoskodik.

Minden tárgy épségére kínosan ügyel, ennek köszönhető, hogy azok igen sokáig kitűnő állapotnak örvendenek a tulajdonában. Nincs ez másként a pénztárcája tartalmával sem, hiszen kiadásaira is aprólékosan ügyel, és amit nem tart feltétlenül szükségszerűnek, vagy nélkülözhetetlennek, arra inkább nem költ semennyit. A könyvelői szakma kiváltképp megfelelő a számára, mivel a nagyfokú türelem, és a legapróbb részletekre is kiterjedő figyelem mellett nagyon jó matematikai készséggel is megáldotta a sors. Általában tud bánni az emberekkel, a pénzzel, és a lehetőségekkel, melyeket azon nyomban meg is ragad, amint az útjába kerülnek.

Életében a legelső helyet mégis az érzelmek, a szerelem és a szenvedély foglalja el. Rendkívüli nőiességével folyton csábítani akarja a világot. Emiatt elsőként mindent érzelmileg közelít meg, ebből kifolyólag sokszor makaccsá és meggyőzhetetlenné válik. Akaratos és rendszerint mindent elér, eközben gondoskodó is. Azt viszont nem hagyja, hogy bárki a fejére nőjön. Erejét elsősorban abba fekteti, aminek eredményességében biztos, és az általa teljesen feleslegesnek és lényegtelennek vélt dolgokkal nem foglalkozik.

Alapvető sorsfeladata a biztonság és az állandóság megteremtése, melyeket minél előbb képes megvalósítani, annál előbb lesz sikeres. A „vagyok valaki” számára alapvető, szükséges érzés, amit mindenáron ki is akar harcolni. Emiatt gyakorta lehetőségeket keres a nyilvános szereplésre. Ha úgy érzi, uralkodhat, akkor zokszó nélkül bármit képes megtenni másokért. Viszont, ha úgy ítéli meg, hogy kihasználják, akkor önzetlensége átfordulhat, és átcsaphat agresszióba. Ha a személyiségének negatív oldala kerül előtérbe, gyengesége az lehet, hogy az anyagiakon keresztül próbál kivívni tiszteletet és ezáltal akarja elfogadtatni magát. Ha ez megtörténik, akkor anyagiassága miatt elveszítheti realitásérzékét.

Híres Boglárkák

 • Berkes Boglárka – szinkronszínész
 • Csemer Boglárka – énekesnő
 • Csősz Boglárka – színésznő
 • Dallos-Nyers Boglárka – énekesnő
 • Debreceni Boglárka – író, költő, szerkesztő
 • Dévai Boglárka – tornász
 • Farkas Boglárka – műsorvezető
 • Kapás Boglárka – olimpiai bronzérmes és Európa-bajnok úszó
 • Megyeri Boglárka – válogatott labdarúgó
 • Szabó Boglárka – válogatott labdarúgó
 • Varga Boglárka – színésznő

Boglárka név gyakorisága és statisztikái

Az alábbi grafikonon azt láthatod, hogy hány magyarországi személynek az utóneve Boglárka. Illetve látható az is, hogy az elmúlt 15 évben hogyan változott a név gyakorisága évről-évre. A számok abszolút számok, tehát ennyi ember viselte az Boglárka nevet.

A(z) Boglárka név jelenleg a 58. legnépszerűbb nőinév Magyarországon. Összehasonlításképpen, míg a legnépszerűbb magyar nőinevet jelenleg 309664 nő viseli, addig a Boglárka néven 2018-ban 25763 nőt szólítanak.

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.