Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Éva névnapja:

december 24.

Az Éva keresztnévnek nincs más, a naptárban nem szereplő névnapja, mint a legtöbb keresztnévnek. A december 24. dátumnak összetett jelentése van, ekkor ünnepeljük a karácsonyt, Jézus megszületését, és ez az nap, amikor először hosszabbodni kezdnek a nappalok. Annak, hogy Ádám és Éva névnapja egybeesik Jézus születésnapjával igen fontos üzenete van.

Éva név eredete és jelentése

Az Éva keresztnév a legrégebbi ismert név, legalábbis a keresztény kultúrkör szerint. Éva volt az első emberpár női tagja, így az első nő, és az első női név az emberiség történetében a Biblia szerint.

Az Éva eredeti alakja a héber חַוָּה Chavvá. A görög átiratban a h hang eltűnt, így alakult ki annak h hang nélküli változata. A szó jelentése, élet, életet adó, vagy lélegzet. A bibliai értelmezés szerinti jelentése: minden élők anyja.

Noha Éva volt az, aki a kígyó árulása révén az almát odaadta Ádámnak, és a név a keresztény világban kaphatott volna negatív megítélést is, ennek ellenére a keresztény kultúrkörben az első nőt tisztelik benne, és gyakori név volt a középkorban is.

Népszerűsége

Az Éva klasszikus keresztnév, amely igen népszerű volt még a 19. században is, ma elsősorban Írország, és Skóciában számít közepesen népszerű névnek. Az Egyesült Államokban nagyjából a 400. a nevek népszerűségi listáján. Az angolszász világban Eva Longoria színésznőnek köszönhetően ismét reneszánszát éli.

Magyarországon az 5. legnépszerűbb női név, közel 180 ezer nő viseli első keresztnévként. Ezzel szemben az újszülöttek körében nem túl népszerű, ugyanis nem található meg a 100. leggyakoribb keresztnév között az újszülöttek körében.

Híres Évák

Csepregi Éva – énekesnő

Eva Mendes – színésznő

Risztov Éva – olimpiai bajnok úszónő

Vavyan Fable (Molnár Éva) – író

Horváth Éva – szépségkirálynő

Janikovszky Éva – Kossuth és József Atilla díjas költő és író, különösen gyermekkönyvei népszerűek

Ruttkai Éva – színésznő

Eva Peron – politikus. Közismertebb nevén Evita Peron, Juan Domingo Perón argentin elnök felesége, az első női politikus, életéből Madonna főszereplésével film is készült

Eva Longoria – Golden Globe díjra jelölt amerikai színésznő, legismertebb szerepe a Született feleségek c. sorozatban volt.

Éva név változatai, becézése

Névváltozatok:

Evelin

Evelina

Evica

Evila

Evita

Vica

Becézése:

Évi, Évike, Évácska, Vica, Vicácska.

Angol és más nyelvű változatai:

Arab: Hawa
Örmény: Yeva
Bibliai görög: Eua
Bibliai héber: Chawwah
Bibliai latin: Eva
Bulgár: Eva
Horvát: Eva
Cseh: Eva
Dán: Eva
Holland: Eva
Angol: Ava, Eva, Eve
Finn: Eeva, Eevi
Francia: Ève, Eve
Német: Eva
Ízlandi: Eva
Ír: Éabha
Olasz: Eva
Litván: Ieva
Lengyel: Ewa
Orosz: Eva, Yeva
Spanyol: Eva, Evelia
Török: Havva
Walesi: Efa

Éva név gyakorisága és statisztikái

Az alábbi grafikonon azt láthatod, hogy hány magyarországi személynek az utóneve Éva. Illetve látható az is, hogy az elmúlt 15 évben hogyan változott a név gyakorisága évről-évre. A számok abszolút számok, tehát ennyi ember viselte az Éva nevet.

A(z) Éva név jelenleg a 4. legnépszerűbb nőinév Magyarországon. Összehasonlításképpen, míg a legnépszerűbb magyar nőinevet jelenleg 309664 nő viseli, addig a Éva néven 2018-ban 166908 nőt szólítanak.

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.