Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Andor névnapja

Andor névnapja: november 30.

További naptárban nem szereplő – nem hivatalos – Andor névnapok:

május 17.

október 9.

október 11.

Andor név jelentése és eredete

Az Andor név eredete és jelentés nem teljesen egyértelmű. Két magyarázat van. Az első szerint, a régi magyar Andornak névből származik, annak rövidebb változata. Az Andornak pedig a görög eredetű, de latin Andronicus magyar megfelelője. Ennek jelentése: „férfiak legyőzője”.

A másik értelmezés szerint az Andor név, az Andrásból származik, annak alakváltozásából származik. Ennek jelentése, erős, férfias. Az András bibliai név, András egyike volt Jézus tanítványainak, Péternek testvére volt.

Érdekes, hogy az Andor név létezik Norvégiában is, de ott eredete eltérő. Két régi norvég névből származik, az egyik Thor isten, a másik Arnþórr, jelentése sas.

Híres Andorok

Mivel az Andor magyar név, ezért csak magyar személyiségek viselik ezt a nevet, ismertebbek:
Albert Andor szobrászművész
Bajor Andor író
Dusóczky Andor orvos, az első magyar okleveles sportorvos
Földes Andor zongoraművész
Gábor Andor költő, író
Lázár Andor volt igazságügy-miniszter
Lilienthal Andor sakkozó
Széchenyi Andor utazó
Záhonyi Andor filmrendező
Andor név gyakorisága
Igen ritka név, még Magyarországon is, jellemzően alig kerül be a 100 legnépszerűbb férfinév közé, ha egyáltalán bekerül.

Megítélése

Az Andorokat érdekes, de egyszerű embernek tartják. Inkább idősekhez kötik a nevet

Andor becézése

Jellemzően nem becézett név, ritkán becézik Andorkának, de inkább az András név becézett alakjait használják rá, pl.: Bandi.

Andor név gyakorisága és statisztikái

Az alábbi grafikonon azt láthatod, hogy hány magyarországi személynek az utóneve Andor. Illetve látható az is, hogy az elmúlt 15 évben hogyan változott a név gyakorisága évről-évre. A számok abszolút számok, tehát ennyi ember viselte az Andor nevet.

A(z) Andor név jelenleg a 85. legnépszerűbb férfinév Magyarországon. Összehasonlításképpen, míg a legnépszerűbb magyar férfinevet jelenleg 286167 férfi viseli, addig a Andor néven 2018-ban 4778 embert szólítanak.

Andor név népszerűsége

Az alábbi grafikonon azt láthatod, hogy hány magyarországi újszülött kapta a Andor utónevet az adott évben. Ez mutatja az adott név népszerűségét.

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.