Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Gréta névnapja

Január 19., Január 28., Február 22., Június 10.

Gréta név eredete és jelentése

5 betűs, magyr női név. Az 1990-es és 2000-es években népszerűsége viszonylag nagy, gyakori lánynévnek számít.

A Gréta a babilóniai-görög-német eredetű latin Margaréta keresztnév, valamint az ebből magyarosodott Margit név több nyelven is önállósult becéző formája. Származása valószínűleg a babiloni „mar galliti” – a tenger leánya, ill. a világosság gyermeke jelentésű kifejezésre vezethető vissza.

Jelentése: „gyöngy”.

Gréta becenevei

Gré, Gréti, Grétike, Gretti, Gita, Giti, Gitta, Gitti, Gittácska, Gitus, Rita, Ritus

Rokon és képezett nevei

Gréte, Margit, Margaréta, Margitta, Margó, Margita, Margarita

Idegen megfelelői

Greta (de a Margarétából eredően: Margherita, Margerita, Margaret, Margareta, Margarete, Margot, Malgorzata, Marguerite, Margie).

Érdekesség a névhez kapcsolódóan

Noha az önállósult Gréta névhez nem fűződik szorosan ismert mű, azonban megemlítendő, hogy a művészetben számos valós vagy kitalált történet, legenda, irodalmi és képzőművészeti alkotás kapcsolódik a névforráshoz, amely a Margaréta, illetve a Margit (pl. Szent Margit, Margit-legenda gyűjtemény, valamint megjelenik Gárdonyi Géza, Krúdy Gyula, Kodolányi János, Jósa Miklós, Fejes Endre, Shakespeare, Goethe és Bulgakov műveiben is). Földrajzi névként is szerepel (pl. Margit-sziget, Margitfalva, Szentmargithegy, Margarita-sziget), illetve számtalan szobor, festmény, faragás is viseli a Margit nevet. Köznévként a margaréta, a margitszegfű és a margitvirág ismert.

Gréta név jellemzése

A Gréta keresztnév tulajdonosai alapvetően határozottak és céltudatosak, olyan emberek, akik képesek jól boldogulni a világban, jól és találékonyan oldják meg a rájuk bízott vagy vállalt feladataikat még akkor is, ha azok bonyolultnak, vagy elsőre akár kivitelezhetetlennek tűnnek is. Mindig tisztában vannak vele, mit akarnak pontosan, és ha kell, akkor megrendíthetetlenül, tűzön-vízen keresztül is elérik azt.

Kitartóak, stabilak és szívósak, a külvilág számára jellemvonásaikban szinte férfiasan keménynek tűnhetnek, holott valójában azért igyekeznek kézben tartani mindent, mert legbelül nagyon érzékenyek, s félnek a csalódástól és a fájdalmaktól. Ugyanezen tulajdonságuk miatt együttérző képességünk nagyon magas fokú, habár ezt nem feltétlenül mutatják ki, sőt, gyakran inkább elrejtik, ahogyan érzéseiket is, azonban mindenképp biztosítják együttérzésükről az embereket.

Alaptermészetük nagyon gondoskodó és segítőkész, viszont jellemzően csak akkor, ha azt önként tehetik, nem pedig kényszerből vagy kötelességből. Olykor kényszerűen és hallgatag, szinte beleegyező módon tűrik a rossz helyzeteket hosszabb időn át is, máskor viszont lázadással, ellenszegüléssel jelzik nemtetszésüket, és mutatják ki önállóságukat. A Gréták éleseszűek, és nagyon jó üzleti érzékkel is rendelkeznek. Felelősségtudatuk nagyon erős, és bástyaként állnak szeretteik mellett.  A család és az otthon rendkívül fontosak számukra. Megbecsülik és szeretik a minőséget.

Fiatalabb korukban kilógnak kortársaik közül, mivel az érdeklődési körük és az értékeik, fontossági sorrendjük eltérnek egymástól. Általában korán érő típusba tartoznak. Az otthon melegét nagyon megbecsülik, mivel arra a közegre, ahol kizárólag családtagjaik és közeli barátaik fordulnak meg, szükségük van a pihenéshez és feltöltődéshez is.

Híres Gréták

  • Arn Gréta – magyar-német teniszezőnő
  • Greta Garbo – svéd filmszínésznő
  • Greta Schröder – német színésznő
  • Gurisatti Gréta – magyar válogatott vízilabdázó
  • Jurmann Gréta – kézilabdázó
  • Kerekes Gréta – gátfutó

Gréta név gyakorisága és statisztikái

Az alábbi grafikonon azt láthatod, hogy hány magyarországi személynek az utóneve Gréta. Illetve látható az is, hogy az elmúlt 15 évben hogyan változott a név gyakorisága évről-évre. A számok abszolút számok, tehát ennyi ember viselte az Gréta nevet.

A(z) Gréta név jelenleg a 94. legnépszerűbb nőinév Magyarországon. Összehasonlításképpen, míg a legnépszerűbb magyar nőinevet jelenleg 309664 nő viseli, addig a Gréta néven 2018-ban 12785 nőt szólítanak.

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.