Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Kitti névnapja

Február 13., Április 30., November 25., December 31.

Kitti név eredete és jelentése

5 betűs női név. Magyarországon mindössze néhány évtizede fordul elő, az 1980-as években már elég gyakorinak számított, és ma is sokszor választják lánygyermekek első vagy második keresztneveként.

Feltételezések alapján egyiptomi-görög-angol eredettel bír. A Katalin keresztnév angol becézett alakjából önállósult név, amelynek származása nem egyértelmű, mivel elterjedt nézetek szerint a görög katharosz szóból való, míg más források a görög Aeikatherina nevet tartják alapjának. Azonban a magyar nyelvben feltehetően a német Katharina, vagy pedig a latin Catharina forma átvételével került.

Jelentése: „mindig tiszta”, „érintetlen, ártatlan”.

Becenevei

Kittus, Kittike, Kita, Kitácska

Rokon és képezett nevei

Kata, Katalin, Katinka, Kató, Karina, Karen, Karin, Katarina, Katica, Katrin, Katerina, Kati, Ekaterina

Idegen névváltozat

Kitty

Érdekesség

Az irodalomban Kitty hercegnő – valódi nevén Katyerina Alekszandrovna Scserbackaja – Tolsztoj Anna Karenina című regényében Dolly húga, egy eleven, szép és melegszívű teremtés, aki Levinhez megy feleségül, s kölcsönös megbecsülésben és szeretetben élik életüket.

Kitti név jellemzése és elemzése

A Kitti keresztnevűek ismertetője a kiegyensúlyozottság. E név viselői a jólét és az egészség jelképei. A Kittik társaságkedvelőek, értik a tréfát, rendszerint jókedvűek, emellett segítőkészek. Az álnok ügyeskedéseket, a kerülőutakat és kiskapukat használókat, valamint a törvénytelen dolgokat megvetik. Általában mindenhez szerencsés kézzel nyúlnak, s mivel ők maguk is nagyon szívesen segítenek másokon, így mindig van, aki nekik segít, ha a szükség úgy hozza.

Sok pozitív tulajdonsággal rendelkeznek. Bizonyos művészeti ágakban nagyon tehetségesnek bizonyulnak, valamint igen jó üzleti érzékkel bírnak. Meglehetősen melegszívűek, nagyon megértőek más emberekkel szemben, és mások jóléte iránt is folyton felelősséget éreznek. Ezért mindig készek segíteni azokon, akikre éppen rájár a rúd. Van, hogy ebben túlzásba esnek, s ekkor jelenlétük akár zavaróvá is válhat, mivel olyankor is segíteni igyekszenek, amikor azt senki nem igényli.

Mások érzései és gondolatai iránt nagyon fogékonyak, s azok roppant nagy hatással vannak rájuk, ez pedig gyakran fájdalmat okoz a számukra. A Kittik életfeladatul kapták, hogy megtanulják, mit jelent a szabad akarat, akár önmagukról, akár másokról legyen szó. Állandóan olyan helyzeteket keresnek, melyekben érvényesíthetik akaratukat, noha ez sokszor a kapcsolataikba kerül. Emiatt számukra csak olyan párkapcsolat lehetséges, melyben ők határozhatják meg annak alapjait és kereteit.

Alapvetően a túlhangsúlyozott szabadságot és a függetlenséget szeretik, s a korlátokat nehezen fogadják el. Ahol ilyesmit tapasztalnak, onnan szinte mindig kilépnek, mert úgy hiszik, akkor jobb lesz. A házasság és a család számukra nem magától értetődő, és nem mindenáron az élet velejárója. Vonzódnak az extrém dolgokhoz, és mindent meg szeretnének változtatni, amit gyakorta hangsúlyoznak is.

Nagy feladatuk megélni a kiszolgáltatottság érzését, rendre ez valósul meg a másokon való segítő hajlamukban. A céljaikra nehezen találnak rá, ezért kedvezőbb számukra, ha azokat mások jelölik ki nekik. Negatívumot az állandó kielégítetlenségük jelenthet, ami nyughatatlanná, szélsőségessé teheti őket.

Híres Kittik:

  • Botkai Kitti – műsorvezető
  • Farsang Kitti – színésznő
  • Kéry Kitty – színésznő
  • Mezei Kitty – színésznő, szinkronszínésznő
  • Miskolczi Ibolya Kitti – vízilabdázó
  • Práger Kitti – versenytáncos
  • Szabó Kitti – színésznő
  • Szurovecz Kitti – író, újságíró, tévériporter

Kitti név gyakorisága és statisztikái

Az alábbi grafikonon azt láthatod, hogy hány magyarországi személynek az utóneve Kitti. Illetve látható az is, hogy az elmúlt 15 évben hogyan változott a név gyakorisága évről-évre. A számok abszolút számok, tehát ennyi ember viselte az Kitti nevet.

A(z) Kitti név jelenleg a 67. legnépszerűbb nőinév Magyarországon. Összehasonlításképpen, míg a legnépszerűbb magyar nőinevet jelenleg 309664 nő viseli, addig a Kitti néven 2018-ban 19741 nőt szólítanak.

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.