Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
A László névnap eredete és jelentése
68%Népszerűség
Olvasói értékelés: (28 Szavazások)
68%

A László hat hangból álló férfi név.

A László névnapjai

Naptári névnapja: június 27.
Nem naptári névnapja: február 27, augusztus 8.

A László név eredete és jelentése

Szláv eredetű, a Vladislav magyar változata. Jelentése: hatalom, dicsőség

A László név gyakorisága

A kilencvenes években egyik leggyakoribb név volt, a kétezres évekre is bekerült az első húsz név közé. Az Árpádok és az Anjouk korában népszerű keresztnév volt, így sok apai családnév lett belőle. Történelmünk egyik legkiemelkedőbb alakja, Szent László király a leghíresebb ezen a néven, akinek személyéhez rengeteg különleges esemény köthető. Sokan még ma is az Ő tiszteletére adják a László nevet a fiúgyermekeiknek.

A László név becézése

Lászlóka, Laci, Lacika, Lacus, Lackó, Laca, Lászlócska

A László név jellemzése

A László nevet viselő emberek gyakran esnek saját csapdájukba, abba, amit másoknak állítanak. Folyton spekulálnak, keresik a könnyen elérhető lehetőségeket.

Rendkívül türelmes és figyelmes személyiségek. Találékonyak, minden helyzetből képesek kihozni a maximumot anélkül, hogy túlzottan megerőltetnék magukat. Hajlamosak elveszni a részletekben, ami egyszerre előnyük és gyengeségük is. Szeretnek a szabadban lenni, a természet közelében. Megnyugtató hatással van rájuk a környezet, a szabadban találnak rá igazán lelki békéjükre. Érdeklik őket a technikai dolgok, igazi ezermesterek, bármit képesek megszerelni. Ragaszkodnak a hagyományokhoz és nagyon fontos számukra a családi biztonság megteremtése és megőrzése. Szeretik tesztelni a dolgokat, mindenre nyitottak és kíváncsiak. Amibe belefognak, azt végig is csinálják, nehezen lehet kizökkenteni őket bármiből is. Egészséges keretek között rend- és tisztaságmániások, ami a férfiak körében ritkább, ám náluk különösen fontos.
A név védőszentje

Hazánkban a László nevet Szent László királyunk terjesztette el, aki feltehetőleg lengyel származású édesanyjától kapta. I. László király (1045–1095) uralkodása alatt szigorú törvényeket hozott, melyek megerősítették a központi hatalmat, növelték a királyi jövedelmet és helyreállították a hosszas harcokban megrendült személy- és vagyonbiztonságot. Az egyház szerepe is megerősödött uralkodása alatt. Nagy adományokkal támogatta az egyházat, s ő maga is több apátságot és püspökséget (Nagyvárad, Zágráb) alapított. Halála után több mint tíz év elteltével helyezték véglegesen örök nyugalomra a nagyváradi székesegyházban. Sírja zarándokhely lett. Az egyházi képeken és a művészeti alkotásokon gyakran ábrázolják Szent Lászlót királyi öltözetben, koronával, jogarral, országalmával, csatabárddal, karddal, páncéllal, zászlóval, címerrel. 1192-ben avatták szentté.

Híres László nevet viselők

Hunyadi László Mátyás király testvérbátyja
Bárdossy László politikus
Szent László Árpád-házi király
Paál László festő
Nagy László író, költő
Márkus László színész

Garaczi László író
Gálffi László színművész
Hadházi László humorista
Jáksó László műsorvezető
Tahi Tóth László színművész, humorista, szinkronszínész

László név gyakorisága, statisztika

[visualizer id=”1400″]

László név népszerűsége

Az alábbi grafikonon azt láthatod, hogy hány magyarországi újszülött kapta a László utónevet az adott évben. Ez mutatja az adott név népszerűségét.

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.