Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Réka névnap jelentése és eredete
63%Népszerűség
Olvasói értékelés: (52 Szavazások)
63%

Réka névnapja

Február 6., November 10.

Réka név eredete és jelentése

4 betűs, magyar női név. A XX. század végén vált elterjedté, és eléggé gyakori keresztnévnek számít a mai napig.

Ez a keresztnév ebben az általunk ismert formában Hun tárgyú mondákban szerepel először a hun-székely-magyar gondolatkörben, mint Attila hun uralkodó feleségének neve: Réka királyné, aki egyúttal Csaba királyfi anyjaként is ismert. (A magyar történelemben mindössze két Réka nevezetűt ismerünk: Attila feleségét, s rajta kívül Koppány leányát.)

A Réka névalak tulajdonképpen a Priszkosz rhetornál, a korabeli bizánci történetírónál olvasható Kreka és Rekan névformák magyarosított alakja. Eredete nem tisztázott, de germán, illetve ótörök eredetűnek is tartják, s az utóbbi formában Arikan-ként volt ismert.

Jelentése: „víz, patak”, illetve „tiszta úrnő”.

Becenevei

Réci, Récike, Rékácska, Réku, Rékuci, Rékus, Kisréka

Rokon és képezett nevei

Annaréka, Arikán, Arika

Érdekesség

Védőszentjei: Szent Revocata hispániai vértanú (ünnepnapja: február 6.), és Rogatus karthágói szerzetes és vértanú (ünnepnapja: augusztus 17.).

Sütő András Advent a Hargitán című darabjában Réka a fiatal erdélyi lány neve, ahogyan a Szörényi Levente és Bródy János által alkotott István a király című rockoperában is az egyik szereplő neve, mint Koppány lánya.

Réka név jellemzése és elemzése

A Réka keresztnév felelősségteljes és gyakorlatias személyiség kialakulását teszi lehetővé viselőjének, akit ráadásul kiváló üzleti érzékkel ajándékozott meg a sors. Aminek csak nekifog, abban szinte garantált sikereket képes elérni, és többnyire a vezetői pozíciók állnak hozzá a legközelebb, ahol súlya van döntéseinek. Emellett nagyon ügyes szervező, ezért hozzáértően irányítja mások munkáját, és erőforrásaikat a lehető legjobban tudja rendszerezni.

Ebben segíti együttérző képessége is, aminek köszönhetően remekül megért másokat és igényeiket. Rendszerint már egészen fiatal korában olyan helyzetek elé állítja az élet, amelyekben fontos, a jövőt meghatározó döntéseket kell hoznia, s amiben kizárólag saját magára számíthat. Feladataként a környezete tanítását kapta, hiszen a szavak embere, így hatékonyan tudja meggyőzni az embereket. Általában saját életének apróbb mozzanatait is részletesen megtervezi, s az ezekhez kapcsolt teendőket rátermetten szervezi meg. Szívesen sajátít el idegen nyelveket, ismer meg idegen kultúrákat.

E név viselője gyakran olyan területen tanul és helyezkedik el, ahol fő elem a kommunikáció. Úgy érzi, mindenképpen emberekkel kell foglalkoznia, habár érzelmileg nehezen nyílik meg, mert tart a kiszolgáltatott helyzetektől. Partnerként intellektuális társat keres, ám a házasságot nehezen éli meg, mert ezen az alapon nem igazán jön létre számára tartós kapcsolat. Ha nem érzi sikeresnek magát, hajlamos rossz útra térni, és vonzani kezdi minden, ami csak tilos.

Híres Rékák:

 • Acél Réka – műsorvezető
 • Demeter Réka – válogatott labdarúgó
 • Farkasházy Réka – színésznő
 • Gavalda Réka – válogatott labdarúgó
 • Gyöngyösi Réka – a magyar női labdarúgó válogatott tagja
 • Hársfalvi Réka – divattervező
 • Jakab Réka – válogatott labdarúgó
 • Kis Hegedűs Réka – modell
 • Koós Réka – énekes, színésznő
 • Nagy Réka – aranyérmes úszóbajnok
 • Nagy Réka – topmodell
 • Pelsőczy Réka – színésznő
 • Rubint Réka – aerobikedző
 • Sárközi Réka – nemzetközi női labdarúgó-partjelző
 • Szilvay réka – magyar származású finn hegedűművész
 • Szőcs Réka – válogatott öttusázó

Réka név gyakorisága és statisztikái

Az alábbi grafikonon azt láthatod, hogy hány magyarországi személynek az utóneve Réka. Illetve látható az is, hogy az elmúlt 15 évben hogyan változott a név gyakorisága évről-évre. A számok abszolút számok, tehát ennyi ember viselte az Réka nevet.

A(z) Réka név jelenleg a 40. legnépszerűbb nőinév Magyarországon. Összehasonlításképpen, míg a legnépszerűbb magyar nőinevet jelenleg 309664 nő viseli, addig a Réka néven 2018-ban 31619 nőt szólítanak.

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.