Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Terézia névnap jelentése és eredete
70%Népszerűség
Olvasói értékelés: (7 Szavazások)
70%

Terézia névnapja

Március 11., Június 17., Július 8., Augusztus 3., Október 1., 3., 15.

Terézia név eredete és jelentése

7 betűs, magyar női név.

Görög eredetű keresztnév, melynek származása és jelentése is kétes, de Spanyolországban vált először közkedveltté. Valószínűleg földrajzi elnevezéshez kapcsolódik, s ennek megfelelően vagy az Égei-tengeri Thera szigetnek (ma Santorini), vagy pedig a Kréta melletti Therasia szigetnek, esetleg a dél-olasz Terasz (Tarentum) városnak nevéből való.

Jelentése: „e helyről származó”, vagy „arató, szüretelő; vadásznő”, „hőség, forróság, nyár, szüret”.

Becenevei

Reszka, Reza, Rezi, Rézi, Teca, Tera, Tercsi, Tercsike, Teréz, Terézke, Teri, Terike, Terka, Terus, Teruska, Treszka, Trézsi, Zia, Zius, Ziuska

Rokon és képezett nevei

Teréz, Teri, Terka, Rézi, Riza, Tea, Zia, Tessza, Tereza

Idegen megfelelői

Teresia, Theresia, Terezija, Terezie, Thérèsa, Thérèse

Érdekesség

A Terézia név számos művészetben szerepel. Az irodalomban Jókai Mór – Az arany ember c. regényének egyik szereplője Terézia mama, aki a Senki szigetén él Noémi nevezetű leányával, ahol a főszereplő Tímár Mihály megleli boldogságát. A képzőművészetben az egyik legismertebb Szent Terézia ábrázolás Rómában található, Gian Lorenzo Berini – Szent Teréz extázisa elnevezésű szobraként. Földrajzi névként is szerepet kapott, Budapest VI. kerülete a Terézváros nevet viseli.

Terézia név jellemzése és elemzése

A Terézia nevet viselők sorsának alakulását az elfogadottságuk nagyban befolyásolja, amit a külvilág előtt vállalt szerepekben tud kitűnően felmérni. Mozgatórugója, hogy sikerüljön elismert és megbecsült emberré válnia. Emiatt nagy benne a bizonyítási vágy, ami miatt görcsössé, szorongóvá válhat.

Élet adta feladata, hogy megtanuljon viszonzás nélkül adni. Általában könnyen tud lelkesedni, amivel sikerül elérnie, hogy higgyenek benne, azonban ezzel nem szabad visszaélnie. A kritikákat nehezen viseli, nem tudja elfogadni őket, gyakran válik sértődötté és féltékennyé miattuk. Személyisége konfliktuskerülő, és a vitákat sem preferálja. Simulékony természetéből kifolyólag könnyen tud alkalmazkodni, így sokszor nem vállalja fel önmagát.

Talány számára, hogy miként viselkedjen azon szituációkban, melyekben nem érzi, hogy elfogadnák őt. A negatív oldala, ha előtérbe kerül, komoly nehézségeket okozhat számára, ez pedig a végtelen makacssága és anyagiassága miatt lehet. Áldozatkészsége nagy, s gyakorta úgy érzi, a világ összes gondját neki kellene megoldania, de mivel erre nem képes, együttérzéséről mindig minden szenvedőt biztosít. Ezzel a hozzáállásával viszont saját életét veszítheti el, ha túlzottan háttérbe tolja magát.

Egyensúlyt kell teremtenie a saját és mások igényei között. Amikor segítő energiái befelé is működnek, akkor kreativitást, életvidámságot fedezhet fel önmagában, minek kapcsán felismeri, hogy nem csupán mások szolgálatával jobbíthat a világon, hanem azzal is, ha képes kiegyensúlyozott lenni, és örömet sugározni kifelé.

Híres Teréziák:

 • Dóczy Terézia – költőnő
 • Erzsébet Terézia – lotaringiai hercegnő
 • Harangozó Teri – énekesnő
 • Horváth Teri – színésznő
 • Lefèvre Terézia – színésznő, színműfordító
 • Mária Terézia – Magyarország és Csehország egykori királynője, Ausztria főhercegnője, és német-római császárné
 • Meszlényi Terézia – Kossuth Lajos felesége
 • Tordai Teri – színésznő
 • Török Terézia – népi iparművész
 • Vajna Terézia – az 1848-49. évi forradalom és szabadságharc hősnője

Kapcsolódó szentek:

 • Ávilai Szent Teréz
 • Fernández Solar Szent Terézia
 • Kalkuttai Szent Teréz
 • Lisieux-i Szent Teréz

Terézia név gyakorisága és statisztikái

Az alábbi grafikonon azt láthatod, hogy hány magyarországi személynek az utóneve Terézia. Illetve látható az is, hogy az elmúlt 15 évben hogyan változott a név gyakorisága évről-évre. A számok abszolút számok, tehát ennyi ember viselte az Terézia nevet.

A(z) Terézia név jelenleg a 44. legnépszerűbb nőinév Magyarországon. Összehasonlításképpen, míg a legnépszerűbb magyar nőinevet jelenleg 309664 nő viseli, addig a Terézia néven 2018-ban 26877 nőt szólítanak.

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.