Katalin névnapja

Katalin névnapjai: április 30., november 25.

Van néhány olyan nap is, amely bár a naptárban nem szerepel, de egyes családokban hagyományosan ezen napokon is szokták tartani Katalin névnapját, ezek:

Naptárban nem szereplő Katalin névnapok:

Február 13.
Március 9.
Május 9.
Szeptember 15.
December 31.

Katalin név jelentése és eredete

A Katalin név jelentése nem teljesen egyértelmű. Leggyakrabban a „tiszta”, „mindig tiszta” jelentéset tulajdonítják neki, ami a görög katharosz szóból származik, ugyanakkor van egy másik kevésbé elterjedt értelmezés is, ezek szerint a szintén görög Aeikatherina szóból származik, amelynek jelentése „nyilazó”, „biztosan célzó”.

Átvittebb értelemben lehet jelentése korona, vagy ártatlan, érintetlen is. Már a kora keresztény korban is gyakran használt név volt.

Híres Katalinok

Szentek

Sziénei Szent Katalin (1347-1380), olasz apáca és misztikus. Már hatéves korában látomása volt, később belépett a domonkos szerzetesrendbe, majd mint tanító járta be Itáliát. Úgy tartották róla, hogy képes volt a Pestist is gyógyítani.

Alexandriai Szent Katalin a római korban lett vértanú. Hite és bölcsessége legendás volt. Az emlékezett szerint Alexandriai Szent Katalint börtönbe vetették és 50 pogány bölcs próbálta hitét megrendíteni, de végül mint áttért a keresztény hitre.

Hírességek

Katharine Hepburn 1907-2003, Oscar díjas színésznő
Kate Middleton, azaz Katalin hercegnő

Hasonló nevek

Kata, Kitti, Kató, Katerina, Kati, Katica

Népszerűsége

A harmadik leggyakoribb női keresztnév volt 2012-ben közel 20 ezer nő viselte első névként, és 44 ezer második névként a Katalint. Idővel népszerűsége csökkent, ma Kata változata a gyakoribb, 2014-ben azonban csak a 65. legnépszerűbb név volt az újszülött lányok körében.

Egy válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.