Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Endre névnap eredete és jelentése
81%Népszerűség
Olvasói értékelés: (11 Szavazások)
81%

Az Endre név öt hangból álló, hivatalosan is anyakönyvezhető férfinév

Endre névnapja

Július 17.

Az Endre az András alakváltozata, eredetére pedig több magyarázat is létezik. Az egyik szerint a latin Endreasból, a másik szerint a német Endres, Endersből jön, ám egy biztos: az Endre név az igazán kedvelt nevek közé tartozik már elég régóta (bár napjainkban kevés Endrét anyakönyveznek, volt idő, mikor az egyik legnépszerűbb névnek számított).
Jelentése: férfias, erős

Endre becenevei

Bandi, Endi, Endri, Endru, Endrus

Endre név jellemzése

Ahogy azt nevüknek jelentése is magán hordozza, nagy harcosok és küzdők hírében állnak. Számukra nincs lehetetlen és minden tettüket a győzni akarás vezérli. Nemcsak önmagukért, de másokért is bármikor kiállnak, harcba szállnak, főleg ha kiszagolják az igazságtalanságot. Minden ellenállást megpróbálnak elhárítani és a végsőkig harcolni egy-egy jó ügyért.
Igazán ösztönös személyiségek, akik mindig a tiszta szóra és az egyenes beszédre törekednek.

Ha támadásba is lendülnek, soha nem alattomos módon, hanem nyíltan, szemtől-szembe teszik mindezt.

Rosszul viselik a kudarcot, nehezen állnak fel egy-egy vereség után.

Nem tűrik a megalkuvást és a félmegoldásokat. Sokszor reagálnak szélsőségesen bizonyos helyzetekben, ami nem mindig válik az előnyükre. Önfejűek és makacsok, képtelenek megadni magukat és az alárendelt szerep se nekik való. Társuktól viszont ezt maximálisan elvárják és az elkötelezettség mindenek felett fontos nekik.

Ellentmondásokat nem tűrően sokszor irányításmániások, amik nem a legjobb tulajdonságaik közé tartoznak. Nehezen alkalmazkodnak, mert ezt is megalkuvásnak, kényszermegoldásnak tartják, és sokszor képmutatásnak, ami homlokegyenest ellenkezik a személyiségükkel.

Gyakran esnek az erőszakosság és hatalmaskodás csapdájába, hiszen kontrollmániások, amit sokan nem tudnak kezelni.

Hírek Endre nevet viselők

Ady Endre költő, újságíró

Bajcsy-Zsilinszky Endre politikus, országgyűlési képviselő

Czeizel Endre orvos-genetikus

Csonka András színész, énekes és műsorvezető

Illetve I. II., és III. endre illetve András királyaink.

 

Endre név gyakorisága és statisztikái

Az alábbi grafikonon azt láthatod, hogy hány magyarországi személynek az utóneve Endre. Illetve látható az is, hogy az elmúlt 15 évben hogyan változott a név gyakorisága évről-évre. A számok abszolút számok, tehát ennyi ember viselte az Endre nevet.

A(z) Endre név jelenleg a 61. legnépszerűbb férfinév Magyarországon. Összehasonlításképpen, míg a legnépszerűbb magyar férfinevet jelenleg 286167 férfi viseli, addig a Endre néven 2018-ban 12172 embert szólítanak.

Endre név népszerűsége

Az alábbi grafikonon azt láthatod, hogy hány magyarországi újszülött kapta a Endre utónevet az adott évben. Ez mutatja az adott név népszerűségét.

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.