Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Az Eszter egy hat betűből álló női keresztnév.

Eszter névnapjai

Az Eszter naptári névnapja május 24.

Nem hivatalos, azaz a naptárakban nem szereplő névnapja március 24. és július 8.

Az Eszter név eredete és jelentése

Az Eszter női keresztnév perzsa eredetű, jelentése nem más, mint csillag. A név Istár akkád-babilóniai istennőhöz vezethető vissza, aki a mezopotámiai mitológia fontos alakja volt, Istarként hadistennő, más népeknél más névváltozattal a szerelem, az állat és növényvilág védőistennője volt, de hozzá és nevéhez vezethető vissza az astra szó is, mely ugyancsak égi vonatkozású. Egyesek szerint héber eredetet is lehetséges tulajdonítani az Eszter névhez, de jelentése így sem sokat változik, csupán kiegészül a csillag, mirtusszal és bájos leánnyal. A mirtusz jelentés a bibliai Eszter másik nevére, a Hadassára vonatkozik, így elég megtévesztő a jelentéspárosítás. Az Eszter név már a Bibliában is szerepel, de a Biblia előtti időkben is használatos volt.

Az Eszter név gyakorisága

Az Eszter női keresztnév roppant gyakori volt a 16-18. századokban, nem csak Európában, de az újonnan felfedezett kontinensen is elterjedt. Van néhány érdekes, évszámra lebontott, pontos adat, mint például az, hogy 1967-ben 143 kislány kapta az Eszter nevet, de még az 1980-as években is roppant népszerű volt, a leggyakoribb női keresztnevek százas listájának tizenkettedik helyét bitorolta, helyezése idővel egyre jobb lett, a 2000-es években a nyolcadik és tizennegyedik helyezés között mozog.

Idegen nyelvű és egyéb változatai

Az Eszter az egész világon ismert és használt női keresztnév. Különböző névváltozataival lehet találkozni szerte a világon. Angol nyelvterületen például az Esther és Hester a használatos, az olaszoknál Stella, Estella, a spanyol nyelvterületek Esther, Ester, Estella formában ismerik, a franciáknál Estelle, a németeknél Esther, svédül Ester, de még a japánok is használják, Esuteru formában.

Az Eszter név becézése

Az Esztereket sokféle módon lehet becézni. Szokás Esztinek, Esztikének, Eszterkének hívni őket, de gyakori még az Esztus, a Sztike, Ettike, Szti, Tike is.

Az Eszter név elemzése

Az Eszter barátságossággal, nyíltsággal ruházza fel viselőjét, ezen személyiségjegyek erősítésében segít. Az Eszterek alapvetően kellemes természetűek, könnyen ismerkednek, barátkoznak, nem haragtartók, de tisztességtelenséggel, kicsinyességgel, rosszindulattal örökre ki lehet vívni megvetésüket. Gyorsan hoznak döntéseket, kreatívak, de néha a halogatás is jellemző lehet rájuk.

Híres Eszterek

Balás Eszter – táncdalénekesnő
Csákányi Eszter – színésznő
Földes Eszter – színésznő
Győryváry Eszter- újságírónő
Horgas Eszter – fuvolaművész
Horvát Eszter – szinkronúszó
Kardos Eszter – színésznő
Kardos Eszter – művészettörténész
Kiss Eszter – színésznő
Kovács Eszter – Liszt Ferenc-díjas operaénekesnő
Perényi Eszter – hegedűművésznő, tanár
Somogyi Eszter – operaénekes
Sümegi Eszter – operaénekes
Tóth Eszter – költő, író, műfordító
Vágó Eszter – régész

Eszter név gyakorisága és statisztikái

Az alábbi grafikonon azt láthatod, hogy hány magyarországi személynek az utóneve Eszter. Illetve látható az is, hogy az elmúlt 15 évben hogyan változott a név gyakorisága évről-évre. A számok abszolút számok, tehát ennyi ember viselte az Eszter nevet.

A(z) Eszter név jelenleg a 17. legnépszerűbb nőinév Magyarországon. Összehasonlításképpen, míg a legnépszerűbb magyar nőinevet jelenleg 309664 nő viseli, addig a Eszter néven 2018-ban 62694 nőt szólítanak.

Egy válasz

 1. PáLoS TReND

  SZERET=ESZTER!!!
  MIT IS CSINÁL ESZTER?!
  SZERrel ETET!!!…- mert Ő MAGja SZERTE=ESZTER a SZERETETET SZÓRÓ!!!
  Ja! Mielőtt akadékoskodna itt néhány MTA “akadémikus” a magyarországi szabadkőműves tenyésztelepről…- közlöm, hogy a SZER… ETET; – vagyis ESZTER MAGja A TEREMTÉSNEK!!!
  Arról nem is beszélve, hogy semmi köze nincs a Jézus gyilkosok fajához!!!
  Szerrel és tettel: PáLoS TReND
  ÉBREDÉSHEZ!!!
  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1260999640748938&set=pcb.1260999680748934&type=3&theater&ifg=1

  Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.