Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

A Mónika egy hat betűből álló női keresztnév.

Mónika névnapjai

A Mónika naptári névnapja május 4.

Nem hivatalos, azaz a naptárakban hivatalosan nem szereplő névnapja augusztus 27.

A Mónika név eredete és jelentése

A Mónika név eredete még a mai napig is komoly vita tárgyát képezi. Egyesek szerint karthagói-pun eredetű, mások úgy gondolják, hogy görög eredetű névről van szó, megint mások azt a nézetet vallják, hogy a Mónika latin eredetre visszavezethető női név. Jelentése az eredetének vitája miatt többféle, jelenthet istennőt, egyedül élőt és megmentőt is, attól függően, hogy mely néptől eredeztetjük éppen. Az eredet kérdésében lehet egy jó válasz, de az is elképzelhető, hogy e három nép e témában kölcsönösen hatott egymásra vagy egymástól függetlenül alakultak ki az ősi névváltozatok, melyek közt ott szerepel egy-egy, amire a Mónika visszavezethetőnek látszik.

A Mónika gyakorisága

A Mónika külföldön népszerűbb, mint Magyarországon, de az 1900-as évek végén rajta volt a száz legnépszerűbb női név listáján. Manapság kissé megkopott a népszerűsége, alig néhány kislány kapja a Mónika nevet, azonban külföldön még mindig tartja az átlagos népszerűségűnek kijáró helyezést.

Idegen nyelvű és egyéb változatai

A Mónika angol nyelvterületeken Monic, Monik, Monica formában ismert, latin nyelvterületeken Monica, Monique.

A Mónika becézése

A Mónikákat sokféle módon lehet becézni, egyes becenevek csak a külföldi változatoknál jellemzőek. A Magyar becézés lehet Móni, Moncsi, Moncsika, Mona, Monácska, Nika, Ni, Nikácska, Momo, Monó.

A Mónika elemzése

A Mónika női keresztnév viselőjét a művészetekhez való jó érzékkel ruházza fel, a személyiség ezen részének erősítésében segíthet. A Mónikák általában mély érzésű, tehetséges és értelmes nők, akik a szépséget mindenben képesek meglátni, sőt kimondottan keresik is. Érzékenyek a minőségre, mely ösztönzően hat rájuk. A maximalizmus sokszor képezi a pozitív és negatív tulajdonságukat is. Nem tűrik, ha irányítani, birtokolni akarják őket és azt sem tűrik el, ha nem kapnak elegendő figyelmet. Ugyanakkor ők hajlamosak néha birtoklási ösztönüket nem megfékezni.

Híres Mónikák

Butor Mónika – modell
Csuka Mónika – énekes, zenész
Erdélyi Mónika – műsorvezető
Pokrivtsák Mónika – műsorvezető
Ulmann Mónika – színésznő
Monica Bellucci – olasz színésznő
Monica Denise Arnold – amerikai énekesnő
Monica Kaufmann – amerikai színésznő

Mónika név gyakorisága és statisztikái

Az alábbi grafikonon azt láthatod, hogy hány magyarországi személynek az utóneve Mónika. Illetve látható az is, hogy az elmúlt 15 évben hogyan változott a név gyakorisága évről-évre. A számok abszolút számok, tehát ennyi ember viselte az Mónika nevet.

A(z) Mónika név jelenleg a 18. legnépszerűbb nőinév Magyarországon. Összehasonlításképpen, míg a legnépszerűbb magyar nőinevet jelenleg 309664 nő viseli, addig a Mónika néven 2018-ban 62164 nőt szólítanak.

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.