Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Az Irén négy betűből álló női keresztnév.

Irén névnapjai

Az Irén naptári névnapja a március 25.

Nem hivatalos névnapi napja még, tehát azok a napok, melyeken ünnepelhető, de a naptárban nem szerepel hivatalosan, az április 3., április 5., május 5., május 28., június 28., július 28., október 20., október 23., valamint a December 15.

Az Irén női keresztnév eredete és jelentése

Az Irén görög eredetű női keresztnév, jelentését tekintve az egyik legszebb, hiszen nem mást jelent, mint békét. A mitológia már megemlékszik róla, a görög mítosz szerint Zeusz és Themisz lánya volt Eiréné, a Hórák egyike, magának a békének az istennője.

Az Irén név gyakorisága

Még az 1960-as években igen gyakorinak számított, népszerűsége azonban egyre csökkent. Manapság már csak az idős korosztály tagjai képviselik ezt a görög eredetű, békét jelentő női keresztnevet, nagyon ritka esetben találkozni fiatal lánnyal, akit Irénnek kereszteltek a születi. a neveknél is jelen van a divat, egyes neveket felkapnak időnként, másokat elfelednek, így történt az Irénnel, de külföldön nem mindenhol ilyen mostoha a helyzete. A szláv népeknél aránylag gyakori, az angol nyelvterületeket és a latin nyelvű vidékeken azonban alig találkozni a megfelelőjével.

Idegen nyelvű, és egyéb változatai

Az Irént a görögök, akiktől származik, eredetileg Irene formában ismerték és használták, valamint használják még ma is. A franciák szintén az Irene változatot ismerik, ahogy az olaszok is. Romániában és Oroszországban Irina, Lengyelországban pedig Irena formában használatos. Német és finn területeken Iréne, egyes szláv vidékeken Erina, a régi Magyar változata pedig Jerena. A legtöbb nyelvterület, mint látható is, az Irina formát ismeri.

Az Irén név becézése

Az Irén név nem rendelkezik túl sok becézett formával, de azért akad néhány. ilyenek az Irénke, Irike, Inci, Ircsi, Réni, Rénike, Renci, Rencike, Irina.

Az Irén név elemzése

Az Irén női keresztnév viselőjének az öntudatos, ellentmondást nem tűrő személyiség kialakítását segíti. Az Irének általában optimisták, kellemes hangulatúak, ha a saját tempójukban, az általuk kiválasztott úton, a számukra megfelelő tempóban haladnak az általuk kitűzött cél felé. Ha az úton akadály áll eléjük, sokszor meggondolatlan cselekedetekre ragadtatják magukat. Nem viselik jól, ha valaki főnökösködni akar felettük, nem tűrik az elnyomást, a szabadságuk korlátozását, a függetlenségük veszélyeztetését.

Híres Irének

Ágai Irén – színművésznő
Borbás Irén – színművésznő
Bordán Irén – színművésznő
Gulácsy Irén – írónő
Kármán Irén – újságírónő
Lovász Irén – énekesnő
Psota Irén – színésznő, szinkronhang
Józsa Nemes Irén – festőművésznő
Irina Rodnyina – olimpiai bajnok műkorcsolyázó
Irina Osipova – orosz kosárlabdázó
Irina Szolovjova – űrhajós

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.