Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

A Krisztina kilenc betűből álló női név.

Krisztina névnapjai

A Krisztina név naptári névnapja augusztus 5.

Nem hivatalos, azaz a naptárban nem szereplő névnapja még június 22. és július 24.

A Krisztina név eredete és jelentése

A Krisztina latin eredetű női név, jelentése keresztény, Krisztushoz tartozó. Eredetileg a Krisztina a Christianus latin férfinévből eredeztethető, annak nőiesített változata. Az ókorban még nem volt ismert, csupán Krisztus születését követően alakult ki, majd a kereszténység kialakulásával vált használt női névvé. Csak latin területeken ismerték nagyon sokáig, később kezdett el, a római hódításokkal elterjedni a világban.

A Krisztina név gyakorisága

A Krisztina név nem volt túl népszerű a huszadik században, egyáltalán nem számított divatosnak, szinte alig neveztek el a szülők így kislányokat. A hatvanas évektől kezdődően kezdett el divatba jönni, azóta töretlenül tartja a helyét, 2012-ben például már a nyolcvanötödik leggyakoribb név volt, melyet az újszülött kislányoknak adtak a világban, Magyarországon pedig a tizenötödik helyen végez az első száz leggyakoribb női név listáján.

Idegen nyelvű és egyéb változatai

A Krisztina az egész világon elterjedt és használt név, számos változata él. Az angol nyelvterületeken általában Christina, Christine változatokkal lehet találkozni, de előfordul a Kristina is. A német területeken és a francia nyelvű vidékeken a Christiane változat a használatos, Olaszországban és Portugáliában a Cristina, Svédországban pedig a Kerstin formája ismert.

A Krisztina név becézése

A Krisztinákat roppant változatosan becézik. hívják őket Krisztinek, Krisztikének, Kriszticskénr, Krisztának, Krisztácskának, de gyakori még a Tina, Tinácska, Tinus, Tini, Kiri, Kirike becézés is.

A Krisztina név elemzése

A Krisztina név, viselőjének személyiségében a függetlenség magasfokú igényét erősítheti. Némi öntörvényűség is jellemzi a név viselőit, egy feladatot mindig úgy szeretnek elvégezni, ahogyan azt ők a legjobbnak látják és ritkán engednek beleszólást, mégritkábban engedik meg, hogy irányítás alá vonják őket vagy a feladatokat, folyamatokat, melyek az ő kezükben összpontosulnak. Általában csak arra koncentrálnak, amit csinálnak, és nem vesznek észre olyankor maguk körül kisebb jeleket. Csapatmunkára nem igazán alkalmasak, nem tud jól, harmóniában együtt dolgozni más emberekkel, ám ez nem valamiféle negatív emberszemléletből adódik, csupán céltudatosságból, felelősségvállalásból.

Híres Krisztinák

Keveházi Krisztina – balettművésznő
D. Tóth Krisztina – televíziós műsorvezető, híradós
Peremartoni Krisztina – színművésznő
Morvai Krisztina – jogász, politikus
Regőczy Krisztina – jégtáncos, edző
Czakó krisztina – műkorcsolyázó
Christina Aguilera – énekesnő
Christina Applegate – színésznő
Christina Ricci – színésznő
Christina Hendricks – színésznő
Christina Klein “LaFee” – énekesnő
Kristin Kreuk – színésznő
Egerszegi Krisztina – úszónő
Tóth Krisztina – költőnő

Krisztina név gyakorisága és statisztikái

Az alábbi grafikonon azt láthatod, hogy hány magyarországi személynek az utóneve Krisztina. Illetve látható az is, hogy az elmúlt 15 évben hogyan változott a név gyakorisága évről-évre. A számok abszolút számok, tehát ennyi ember viselte az Krisztina nevet.

A(z) Krisztina név jelenleg a 15. legnépszerűbb nőinév Magyarországon. Összehasonlításképpen, míg a legnépszerűbb magyar nőinevet jelenleg 309664 nő viseli, addig a Krisztina néven 2018-ban 77039 nőt szólítanak.

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.