A Balázs öt hangból álló férfinév.

Balázs névnapjai

Balázs naptári névnapja február 3, egyéb névnapja nincs.

A Balázs név eredete és jelentése

A Balász latin eredetű férfinév. Régebben tévesen a görög Bazileosz névből eredeztették, aminek jelentése király, uralkodó. Valójában az ókori római Cornelius család egyik ága különböztette meg magát a nemzetség több családjától a Blasio elnevezéssel, és ebből eredt a Balázs név. Hogy a Blasio mit jelentett, az nem világos, egyesek a blandus, azaz nyájas jelentésű szóból eredeztetik, mások a belasius, azaz öltözék szóban látják a gyökerét. A Balázs személynévből a magyar nyelvben számos családnév alakult ki. Erre vezethető vissza többek között a Balassa, Balassi, Balsai, Baló, Balczó családnevek, de a Balázs eredeti formájában is viszonylag gyakori családnév. Földrajzi névként is megjelenik, például Balázsfa, Balázsfalva, Szentbalázs, Balázstelke községnevekben. A balázsolás hagyományának alapját a Szent Balázs legenda képezi. Eszerint a szent megmentette egy özvegyasszony halszálkától fuldokló fiát, amiért az étellel és gyertyával fejezte ki háláját. Ebből alakult ki a szokás, hogy február 3-án a pap két keresztbe tett gyertyával a gyermekek nyaka előtt kérje Szent Balázs oltalmát a torokbajokkal szemben. Sok más szokás is kötődik Balázs napjához, Angliában például ez a szövés és a fonás határnapja, ami előtt tilos fonni, és ami után tilos szőni. Franciaországban úgy tartja a néphagyomány, hogy a Balázs napján fújó szelek lesznek a jellemzőek egész évben.

A Balázs név gyakorisága

A 16-17. században a Balázs név rendkívül elterjedt volt, népszerűsége aztán annyira lecsökkent, hogy száz évvel ezelőtt ezer férfiból talán egyet, kettőt, ha Balázsnak hívtak. Az 1980-as évektől aztán ismét népszerűvé vált, ma is a tíz leggyakoribb férfinév egyike.

A Balázs név idegen nyelvű és egyéb változatai

A Balázs olaszul Biagio, francia és angol nyelven Blaise, németül Blasius, csehül és lengyelül pedig Blazej. Női névváltozata nincsen.

Balázs becézése

Leggyakrabban Bali, Bazsi, esetleg Balázska, Balika, Bazsika, ritkábban Balu.

A Balázs név elemzése

A Balázs név érzékeny és idealista jellem irányába mutató személyiség kialakulását valószínűsíti. Fontos számára a külvilág jellege, nyugodt, kiegyensúlyozott környezetben hatékonyan tud alkotni, dolgozni, kiszámíthatatlan, kellemetlen közegben viszont szenved, gyötrődik. Álmodozásra hajlamos, érzékeny lelkivilága időnként konfliktusba kerül a valóság rideg tényeivel, ez a feszültség azonban kreativitására gyümölcsözően is hathat.

Híres Balázsok

Szent Balázs püspök,

Blaise Pascal francia természettudós és filozófus,

Dzsudzsák Balázs labdarúgó,

Kiss Balázs kalapácsvető,

Kovalik Balázs rendező,

Magyar Balázs, a Fekete Sereg hadvezére,

Nagy Balázs birkózó,

Orbán Balázs történész,

Tóth Balázs labdarúgó

2 hozzászólás

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.